eur:
392.73
usd:
362.99
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
Trump újabb meghökkentő bejelentése

Trump újabb meghökkentő bejelentése

Donald Trump hajlandó találkozni az észak-koreai diktátorral. Az amerikai elnök azt mondta, hogy „megfelelő feltételek esetén... megtiszteltetésnek venné” ha személyesen találkozhatna Kim Dzsong Unnal. Mindez akkor hangzott el, amikor országaik háborúval fenyegetik egymást.

Örülhet az észak-koreai vezetés: olyasmit hallott, amit több amerikai elnöktől soha. Donald Trump azt mondta: „megfelelő körülmények” esetén szívesen találkozna Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

„Abszolút benne lennék, megtiszteltetés lenne a számomra”

– közölte a Bloomberg Newsnak adott interjújában az elnök.

Trump újabb meghökkentő bejelentése

Korábban Trump találékonynak nevezte Kimet. Az elnök által hirtelen megtalált diplomáciai nyelvezet ellenére a két ország háborúval fenyegeti a másikat.

Nyugati hírszerző ügynökségek szerint Phenjan újabb atomtesztre készül, ami aggodalommal tölti el szomszédait és az Egyesült Államokat is.

Trump hadihajókat küldött a koreai partok közelébe és a regionális aggodalmakat jól jelzi, hogy ezekhez csatlakozott Japán legnagyobb hadihajója.

Észak-Korea eddig már 5 atomkísérletet hajtott végre és többször is tesztelte ballisztikus rakétáit. Januárban Kim azt mondta: olyan rakéta tesztjére készülnek, amely az amerikai kontinenst is elérheti. Trump erre azt válaszolta a Twitteren: „ez nem fog megtörténni!”

A sztálinista ország két legutóbbi rakétakísérlete kudarcot vallott és van, aki szabotázsakciót sejt az ügy mögött.

De mikor is találkozhat Kim Trumppal? Sean Spicer fehérházi szóvivő szerint „még nem érettek meg a feltételek” és Észak-Koreának csökkentenie kell a provokatív lépéseket és vissza kell fogni a harcias retorikát.

Trump a hétvégén hozzátette: arra a „kis rakétatesztre”, amit az északiak a hétvégén végrehajtottak, nem vonatkozik az esetleges amerikai reakcióról szóló elnöki fenyegetés.

„Nem azt mondtam, hogy ne kísérletezzenek rakétákkal, de Kim meg fogja érteni, hogy mi nem örülünk majd”

- mint ahogy az esetleges atomfegyver tesztnek sem. Ezzel kapcsolatban Trump nem mondta meg , hogy katonai úton ad-e választ. „Nem tudom, majd meglátjuk”- tette hozzá.

Az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója közben arra figyelmeztetett: „Amerikának készen kell állnia az Észak-Korea elleni csapásra.”

McMaster tábornok felszólította a nemzetközi közösséget: akadályozzák meg, hogy Észak-Korea nukleáris fegyverhez jusson.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×