eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Phenjan miatt Trump megzsarolta Kínát

Növekszik az Észak-Korea körüli feszültség és immár japán hadihajók is csatlakoznak a térségbe küldött amerikai flottillához. A cél az, hogy eltántorítsák a phenjani rezsimet az újabb rakéta- és atomtesztektől. Trump amerikai elnök korábban jelezte: akár egyedül is kész „rendezni a kérdést”.

Egyelőre csak név nélküli források számoltak be arról, hogy a Japán Önvédelmi Erők néhány rombolója is csatlakozik az amerikai Carl Vinson repülőgép-hordozóhoz és az azt kísérő hajókhoz a koreai partok közelében.

Donald Trump amerikai elnök nemrég arra figyelmeztetett, hogy ha Kína nem gyakorol nyomást az atomfegyverrel fenyegetőző Észak-Koreára, akkor kész „egyedül is megoldani a kérdést”.

Hszi csin-Ping kínai elnök, aki múlt heti amerikai útján személyesen is megismerte Trumpot, most felhívta az elnököt és arra sürgette, hogy „békés úton rendezzék a feszültséget”. Kína annak híve, hogy kivonják az atomfegyvereket a koreai-félszigetről – tette hozzá.

Trump – annak ellenére, hogy kifejezetten pozitívan beszélt Hszivel való találkozóiról – újabb Twitter-üzenetekben

figyelmeztette Pekinget: a jövőbeli kereskedelmi együttműködés attól is függ, hogy segítenek-e a kínaiak Phenjan atomprogramjának megfékezésében.

„Észak-Korea bajt keres. Ha Kína úgy dönt, segít, az jó. Ha nem, egyedül, nélkülük oldjuk meg a problémát! U.S.A!” – írta szerdán.

Arra is utalt: bármely Kínával kötött kereskedelmi alku „sokkal jobb lesz” , ha segítenek megoldani az Észak-Korea támasztotta problémát.

A térségbe küldött amerikai repülőgéphordozót és a kísérőhajókat egy tervezett ausztráliai látogatásról vezényelték át a koreai partok közelébe.

Találgatások szerint Észak-Korea újabb rakétateszteket készíthet elő a közelgő nemzeti ünnepek alkalmából.

Phenjan miatt Trump megzsarolta Kínát

Szombaton lesz az államalapító Kim ir-Szen születésének 105. évfordulója, április 25-én pedig a Néphadsereg Napja.

Kína már korábban elkezdett nyomást gyakorolni szomszédjára: Peking még februárban elrendelte, hogy állítsák le az észak-koreai szénimportot és helyette az Egyesült Államokból importál szenet, amivel valószínűleg jó pontokat szerezhet Trumpnál.

Észak-Korea kedden „katasztrofális következményekkel” fenyegette meg Washingtont és szövetségeseit „bármely további provokáció” esetén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy korszaka ez a tojásnak – sokat eszünk belőle

Nagy korszaka ez a tojásnak – sokat eszünk belőle

A kilencvenes években tapasztalt mélypont óta folyamatosan nő a tojásfogyasztás Magyarországon, ezt a termék vásárlását népszerűsítő kampányok is segítik – mondta az InfoRádióban a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetség alelnöke, Pákozd Gergely.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×