eur:
392.7
usd:
362.58
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
„Hallottam a robbanásokat, éreztem az égett hús szagát”

„Hallottam a robbanásokat, éreztem az égett hús szagát”

Akár 240 ember is meghalhatott az Iszlám Állam-ellenes koalíció e hónap közepén végrehajtott légicsapásában, Moszulban. Irak második legnagyobb városában a kormányerők és az dzsihadisták közötti heves csata idején történt az atrocitás.

Hivatalos vizsgálat indul, hogy megállapítsák, mi történt és ki a felelős – ezt mondta Joseph Votel amerikai tábornok, az amerikai központi parancsnokság vezetője az egyre nagyobb hullámokat vető, március 17-i moszuli bombatámadásról.

Iraki illetékesek és szemtanúk beszámolója alapján

akár 240-re tehető a halálos áldozatok száma

az eset idején a dzsihadisták ellenőrizte nyugat-moszuli Dzsadída kerületben.

Polgári védelmi alakulatok 140 holttestet húztak ki a törmelék alól. Volt olyan emberi jogi csoport, amely szerint 300-an halhattak meg.

A tragédia az iraki kormányerők és az őket a levegőből támogató, amerikai vezetésű koalíciós légierő, valamint az Iszlám Állam csatája során történt.

A bombázás idején az iraki erők elkeseredett harcot folytattak az Iszlám Állam mesterlövészeivel.

„Hallottam a robbanásokat, éreztem az égett hús szagát” – mondta a Yahoo Newsnak a támadás egyik túlélője, egy 30 éves, Lina nevű nő. Lina egy olyan nyugat-moszuli házban volt, amelyet eltaláltak a levegőből, azt mondta, látta, hogy jön a légicsapás és a padlón keletkezett gödörbe vetette magát, de így is összevagdalta a betört üveg. "150-en voltunk a házban, amely összeomlott".

Lina azt mondta, a mentők csak négy nap múlva találtak rá és vitték el egy kórházba. Fia és férje meghalt a támadásban. Két másik gyerekét más kórházba vitték és nem tud róluk.

Az amerikai légierő elismerte, hogy március 17-én légicsapást hajtott végre a környéken. Az iraki erők azt mondták, hogy reggel fél kilenckor kértek légitámogatást, de nem délután. A kormánycsapatok azzal magyarázták a pusztítást, hogy az Iszlám Állam robbanószert tárolt az épületben vagy azt aláaknázta.

Szemtanúk azt állítják, hogy a támadás délután történt és az iraki hadsereg tudta, hogy sok polgári lakos volt a házakban.

Egy férfi szerint az iraki katonák 30 méterre voltak tőlük, „házakban rejtőzködtek és látták, hogy ott voltunk. A mi környékünkön voltak” - mondta.

Hozzátette: csak néhány dzsihadista harcos járkált ki-be az épületekből, a mesterlövészek pedig a tetőn voltak.

A Human Rights Watch emberjogi szervezet szerint az iraki erők módosították a légicsapások során alkalmazott parancsnoki láncot. Korábban egy bagdadi központnak is jóvá kellett hagynia a csatatéren harcoló parancsnokok koalíciós légicsapásért folyamodó kéréseit, de most már kihagyhatják ezt a lépést.

Ezt iraki újságírók is megerősítették, akik szerint a parancsnokok kérése után néhány perccel már repülnek is a bombák és rakéták. Civil lakosok azt mondták, hogy a dzsihadisták emberi pajzsként terelték őket maguk előtt, ami az egyik ok lehetett, hogy sokan meghaltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Politikai és piaci turbulenciák – kiszámíthatatlan hét vár ránk

Politikai és piaci turbulenciák – kiszámíthatatlan hét vár ránk

A héten számos igazlmas, nemzetközi adat érkezik. Kínában a gazdaság lassulása miatt erősödnek a deflációs félelmek, így a szerdai kínai inflációs adatot sok befektető fogja figyelni. Csütörtökön és pénteken amerikai infláció és termelői infláció jön, amit minden befektető árgus szemekkel fog figyelni. Az amerikai gazdaság már lassul, így akár egy jobb inflációs adat zöld utat adhat a szeptemberi kamatcsökkentésnek. Pénteken a Michigan-index jön, amelynek az inflációs várakozásokról szóló komponensét a Fed is figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×