eur:
394.68
usd:
365.25
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Durva kirohanással kezdődött a török-német külügyminiszteri tárgyalás

Berlinben a német külügyminiszter őszintének és hasznosnak nevezte a török külügyminiszterrel folytatott megbeszélését, de hangsúlyozta, szóba kerültek az ellentétek is és ennek során kemény kifejezések is elhangzottak.

Sigmar Gabriel török kollégájával Mevlüt Csavosoluval szerda reggel folytatott tanácskozásán kijelentette, német földön sohasem tartották olyan fokon tiszteletben a demokrácia alapját képező szabadságjogokat, mint az 1949-ben megalakult Német Szövetségi Köztársaságban. Ezek után a berlini kormány nevében egyszer és mindenkorra kikérte magának, hogy Erdogan török államfő, vagy éppen Csavosolu külügyminiszter náci módszerek alkalmazását vesse Németország szemére.

A durva kirohanások azt követően hangzottak el, hogy több német városban a helyi hatóságok szabálytalanságokra, valamint biztonsági intézkedésekre hivatkozva lemondták a török miniszterek számára meghirdetett kampányrendezvényeket. Így sem az igazság-, sem a gazdasági, sem pedig a külügyminiszter nem intézhetett beszédet nyilvános helyen honfitársaihoz, holott a kormány részéről ismételten hangsúlyozták, hogy nem kifogásolják, ha az Ankarában kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának vezető politikusai a Németországban élő törököket Erdogan elnök hatalmának kiterjesztését szolgáló alkotmánymódosítás támogatására ösztönzik.

Így még kedd este is a Hamburgba látogató Csavosolu külügyminiszter csak a török főkonzul rezidenciájának balkonjáról szólhatott honfitársaihoz. Beszédét a német n-tv hírtelevízió egyenes adásban közvetítette.

Csavosolu Hamburgban a német földön élő törökök elnyomásával vádolta a berlini kormányt, amelynek náci módszerek alkalmazását vetette a szemére. Hangoztatta azt is, hogy Ankara nem enged a nyomásnak, mint ahogy nem tűri azt sem, hogy Berlinből kioktató módon a demokratikus viselkedési normák, valamint az emberi jogok tiszteletére intsék.

A két ország között már jó ideje feszült a viszony, amit tovább élezett a Die Welt című német napilap isztambuli tudósítójának, Deniz Jücselnek múlt hónapban történt letartóztatása. Miután Berlinben is tiltakoztak a német és török állampolgársággal rendelkező újságíró őrizetbe vétele ellen, Erdogan elnök azt állította, hogy Deniz Jücsel német kém és a terroristák cinkosa.

Mint Sigmar Gabriel a mai tanácskozást követően elmondta, török kollégájának szóba hozta Jücsel ügyét is és méltányos bánásmódot sürgetett az őrizetben lévő újságíró számára, egyben pedig reményét fejezte ki, hogy Ankarában sem akarják a kétoldalú viszony teljes elmérgesedését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×