eur:
392.73
usd:
362.99
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák

Visszaüthet a hírforrásokat pontozó Le Monde-honlap

Décodex címmel olyan internetes oldalt indított a francia Le Monde című balliberális napilap, amely a szerkesztők szándéka szerint a hamis hírek, közismert nevükön "fake news" elleni küzdelmet, „dekódolást” hivatott szolgálni oly módon, hogy a különböző hírforrások megbízhatóságát színes pontokkal értékeli. A kezdeményezés nemcsak tiltakozásokat, de erős derültséget is kiváltott az érintettek körében.

„A Le Monde Pravdába öltözik” – talán ez az egyik legfrappánsabb kifejezés, amellyel a sokáig meghatározónak számító napilap kezdeményezését jellemezték az elmúlt napokban Franciaországban. A Décodex című internetes oldallal ugyanis a Le Monde munkatársai nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy hitelességi szempontból osztályozzák a francia nyelvű hírforrásokat: nemcsak a hagyományos médiát, hanem az internetes hírportálokat és a különböző blogokat is.

A Décodex zöld, narancssárga és piros pontokkal jelzi, hogy miképpen kell olvasóinak egy-egy hírforráshoz viszonyulniuk. A zöld pont megbízható, komoly médiára utal, a narancssárga „kevésbé hitelesre”, míg a piros „veszélyesre”.

Amint várható volt, a Le Monde kezdeményezése óriási felzúdulást keltett, különösen az alternatív hírkészítők körében, ez utóbbiak azzal vádolják a lap készítőit, hogy valójában cenzúrázni akarják a híreket.

Az egyes színes pontok odaítéléséhez ugyanis az éber újságírók indokolásokat fűznek. A narancssárgával jelöltek esetében van, akinél azt kifogásolják, hogy ideológiailag túlságosan elfogult, holott ideológiailag a Le Monde is elfogult. Más médiumnak az a „bűne”, hogy ellenőrizetlen információkat közöl, miközben maga a Le Monde is lehoz hasonló híreket, legutóbb például azt, hogy orosz hackerek megtámadtak egy amerikai erőművet.

Egyelőre nem tudni, mi lesz a harc vége, mindenesetre vannak, akik úgy vélik, az egyre hiteltelenebbé váló újságírók egy része kétségbeesett erőfeszítéseket tesz a konkurencia lejáratására. Több elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy a Le Monde médiapiaci szereplőként ítélkezik versenytársai fölött, ami ez utóbbiakat előbb-utóbb arra kényszerítheti, hogy bíróságon támadják meg a lapot hitelrontás címen. Annál is inkább, mivel a Le Monde milliárdos tulajdonosai által birtokolt sajtótermékeket a Décodex kivétel nélkül zöld ponttal értékeli.

Ugyanakkor úgy tűnik, a kezdeményezéssel a napilap a várt hatás ellenkezőjét érte el, egyes elemzések szerint ugyanis az elmúlt napokban ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a narancssárga és a piros pontokkal jelölt hírforrások iránt. A nemzeti szuverenitás vagy éppenséggel az Oroszországgal való jó viszony ápolásának fontosságát évek óta hangoztató Jacques Sapir, neves baloldali kötődésű közgazdász például külön köszönetét fejezte a Décodexnek. Azt állítja ugyanis, hogy amióta a Russeurope című blogját a Le Monde narancssárga ponttal jelölte meg, annak látogatottsága hetven százalékkal emelkedett meg.

De úgy tűnik, a zöld pontok esetében is működik az ellentétes hatás: számos internetes hozzászóló azt írta, e jelzés alapján immár pontosan tudják, melyek azok a hírforrások, amelyek kritikátlanul „szállítják” a hivatalos, más szóval a globalizált elit érdekeit tükröző álláspontokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×