Infostart.hu
eur:
388.03
usd:
329.53
bux:
0
2025. december 27. szombat János

Rosszabb minőségű terméket küldenek Szlovákiába, mint Ausztriába?

A szlovák szakértők által vizsgált élelmiszerek több mint fele rosszabb minőségű Szlovákiában, mint Ausztriában. A szlovák földművelésügyi minisztérium 22 márka termékeit hasonlította össze, és ezek közül csupán kilenc termék összetétele volt azonos mindkét országban.

A tesztelt áruk felénél kimutatták, hogy ugyanazok a termékek Ausztriában jobb minőségűek, mint azok, amelyek Szlovákiában kaphatók – mutatott rá Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter. Úgy véli, a multinacionális cégek két csoportba sorolják a fogyasztókat. „A teszteredmények alátámasztották aggályainkat, amelyeket már többször megfogalmaztunk az Európai Unióban. A termékek felénél találtunk olyan jelentős különbségeket, amelyek meghatározzák a minőségüket. Ezek mind multinacionális vállalatok termékei, melyek a szlovákiai piacon fellelhetőek és gyengébb minőségűek” – fejtette ki a tárcavezető. Véleménye szerint a vásárló nem számít arra, hogy az egyforma csomagolású termékek közül az egyikben több színezőanyag, édesítőszer, tartósítószer vagy kevesebb hús van.

Jozef Bíreš, a Szlovák Állami Állategészségügyi- és Élelmiszerbiztonsági Felügyelet igazgatója hozzátette, 22 terméket vásároltak Ausztria és Szlovákia területén. Elmondása szerint az ellenőrök a csomagolásokon található címkéket is értékelték. Vagyis, hogy szerepel-e rajta az adott termék összetétele, tápértéke, az allergének mennyisége, a csokoládék esetében a kakaómassza, ill. a szárazanyag tartalom, a húskészítmények esetében a hús, a tejtermékeknél pedig a zsír és a fehérje tartalom, továbbá, hogy milyen tartósító- és édesítőszert, valamint festékanyagot tartalmaznak az adott termékek.

A tesztben a legutolsó helyen az édesített üdítőitalok, a fűszerek, a sajtok és a húskészítmények végeztek. A vizsgálatok kimutatták, hogy ugyanannak a frankfurti virslinek a hústartalma Szlovákiában jóval alacsonyabb, mint Ausztriában. Ez a helyzet az őrölt fahéjjal, a mozzarellával, az egyik vizsgált teával és narancslével is – ízük és illatuk is különböző a felhasznált édesítőszerek és egyéb összetevők eltérő mennyisége miatt.

Gabriela Matečná rámutatott, több közép- és kelet-európai országban – Bulgáriában, Romániában és a balti államokban is – hasonló minőségi értékelésre bukkantak. A miniszter arra figyelmezteti a vásárlókat, hogy figyelmesen olvassák el a kiválasztott terméken feltüntetett adatokat, mielőtt valamit a kosarukba tesznek, és azt tanácsolja, részesítsék előnyben a hazai termékeket. A témával a tárca a jövőben is foglalkozni kíván, és a vizsgálat eredményeit az Európai Bizottság elé terjeszti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inváziós fajok támadása: durva következménye lesz, ha csak akkor cselekszünk, amikor már ég a ház

Inváziós fajok támadása: durva következménye lesz, ha csak akkor cselekszünk, amikor már ég a ház

Amikor egy idegen állat- vagy növényfaj megtelepszik Magyarországon, hajlamosak vagyunk csak ökológiai problémaként gondolni rá, pedig a számlát nem a természet, hanem a gazdaság fizeti. Fertő Imre, a Budapesti Corvinus Egyetem Fenntartható Fejlődés Intézetének professzora az InfoRádióban azt mondta, az igazi veszteség sokszor olyan „láthatatlan” tételekben rejlik, mint a romló vízminőség vagy az eltűnő fajok, ezért fontos a minél gyorsabb cselekvés, továbbá mérsékelni kell az okozott károkat, negatív hatásokat.

Donald Trumpnak „jól fog menni” az ukrán és az orosz elnökkel is

Mindkettejükkel találkozik az amerikai elnök, előbb Volodimir Zelenszkijjel vasárnap Floridában. Az előzetes egyeztetések már zajlanak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×