eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Durvul a kampány Németországban

Három tartományban lesz idén Németországban választás, ősszel pedig országos választás keretében dönt a lakosság arról, hogy milyen összetételű kormány intézze az elkövetkező négy esztendőben az államügyeket, illetve kinek a vezetése alatt álljon majd az új koalíció Berlinben.

A berlini kormányban résztvevő két kereszténypárt a napokban hosszas viták után végül is megállapodott abban, hogy közös kancellár-jelölttel lép fel a szeptemberi választáson és ő Angela Merkel lesz.

A német állami tévécsatorna legfrissebb felmérése alapján azonban a szociáldemokrata Martin Schulz népszerűsége máris meghaladja Angela Merkelét, és ha ma tartanák az országos választást, a jelenlegi kancellár elbúcsúzhatna eddig tisztségétől.

Szeptemberig persze váratlan fejlemények is befolyásolhatják a szavazópolgárokat. Martin Schulzcal szemben máris olyan dokumentumok kerültek napvilágra, amelyek szerint a politikus az Európai Parlament elnökeként pártérdekeket érvényesített, kijátszott uniós rendelkezéseket, sőt német nemzeti érdekek ellen is fellépett.

A kilencoldalas dokumentumot a két német kereszténypárt európai parlamenti képviselői állították össze és a nevükben nyilatkozó Herbert Reul egy tévéinterjúban leszögezte, hogy az adatok semmiféle övön aluli támadást nem tartalmaznak.

A Szociáldemokrata Párt főtitkára egyszerűen Schulz lejáratását célzó mesterkedésnek minősítette az állításokat, amelyeket – szerinte - már rég kivizsgáltak és légből kapottnak nyilvánítottak. A szintén szociáldemokrata Barbara Hendrix építésügyi miniszter pedig arra mutatott rá, hogy a vádaskodással a kereszténypártok közvetve beismerik, mennyire tartanak Martin Schulz fellépésétől.

Az ügyben megszólalt Wolfgang Schäuble kereszténypárti pénzügyminiszter is, aki a SPIEGEL hírmagazinnak adott interjúban Donald Trump amerikai elnökhöz hasonlította Schulzot, mert hasonlóan populista hangnemben beszél a társadalom megosztottságáról, és magát az eliten kívüli, elnyomott helyzetű politikusként igyekszik beállítani, holott évtizedeken át tagja volt az Európai Parlamentnek.

Hogy a közvéleményt mennyire sikerül meggyőzni a kancellár kihívójával szemben felmerült bírálatok, megmutatkozik majd a jövő hónap végén esedékes szárvidéki, majd pedig a májusban tartandó schleswig-holsteini és északrajna-vesztfáliai tartományi választáson is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×