eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A bajor parlamentben mond köszönetet Orbán Viktor

Orbán Viktor ma Münchenbe látogat, ahol tárgyal Horst Seehofer miniszterelnökkel, majd beszédet mond a bajor tartományi parlamentben. A magyar kormányfő az 1956-os forradalom és szabadságharc 60.évfordulója alkalmából kíván köszönetet mondani Németországnak a sok ezer magyar menekült befogadásáért. Az ünnepség keretében Horst Seehofer is megemlékezik az 1956 őszén Magyarországon történt eseményekről és a két ország szoros kapcsolatáról.

A magyar és a bajor miniszterelnök kapcsolata közismerten jó, ugyanis számos kérdésben hasonló álláspontot képviselnek. Horst Seehofer többször is bírálta Angela Merkel menekült-politikáját és ha nem is állította Orbán Viktor határvédő intézkedéseit példaként a kancellár elé, sohasem kifogásolta az Európai Unió részéről szorgalmazott kvóták bevezetését elutasító budapesti politikát.

A két kormányfő szoros kapcsolatát bizonyítják a gyakori személyes találkozások is. Horst Seehofer márciusban járt hivatalos látogatáson Budapesten, ezt megelőzően pedig Orbán Viktor volt a bajor miniszterelnök vezetése alatt álló és a berlini koalícióban is részt vevő Keresztényszociális Unió parlamenti frakciójának díszvendége.

Így nem véletlen, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Seehofer ismét Münchenbe hívta Orbánt, hogy a bajor törvényhozás épületében tartandó megemlékezés keretében mondhasson köszönetet mindazért, amit annak idején a németek a magyarokért tettek.

A ma kora esti ünnepséget azonban számos bírálat is érte. Az ellenzéki szociáldemokraták már a múlt héten hangosan tiltakoztak Orbán Viktor látogatása ellen. Mint a Szociáldemokrata Párt tartományi vezetője kijelentette, tűrhetetlen, hogy – úgymond - a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok védelmének bajorországi fellegvárában egy olyan személy szólalhasson fel, aki autokrata eszközökkel egész Európa kárára kormányoz.

Markus Rinderspacher elmondta, hogy a hónap elején más bajor ellenzéki vezetőkkel Budapesten járt és megbeszéléseket folytatott az Orbán Viktor politikáját elítélő csoportok képviselőivel. Utazását a szociáldemokrata politikus a jogállamiság helyszínen történő támogatása, a szabadság és az emberi jogok magyarországi védelmezéseként értékelte.

Vele egyidőben látogatott Budapestre a bajor tartományi kormány európai ügyekben illetékes minisztere is. Beate Merk felkereste Szijjártó Péter külügyminisztert.

A tanácskozást követően – mintegy válaszként a bajor ellenzék támadásaira – Beate Merk hangsúlyozta,, hogy aki elzárkózik a párbeszéd elől, eltorlaszolja az építő szellemű kompromisszum felé vezető utat.

Alighanem ennek szellemében folytat ma megbeszélést az ünnepi megemlékezést követően a magyar és a bajor miniszterelnök Münchenben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×