eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Hét vádat is emeltek a feltételezett New York-i robbantó ellen

Hét vádat is emeltek a feltételezett New York-i robbantó ellen

Tűzpárbajban fogták el és már vádat is emeltek a hétvégi New York-i és New Jersey-i robbantások feltételezett elkövetője ellen. Előzőleg öt korábbi pokolgépet fedeztek fel New Jersey állam egyik városának pályaudvarán. A részben megvalósított terrortámadásoknak nem volt halottja.

Többmillió mobilfelhasználót figyelmeztettek, hogy keresik a New Jerseyben és New Yorkban robbant csőbombákat elhelyező férfit, nem sokkal később fel is fedezték, majd egy tűzpárbaj után elfogták és vádat emeltek ellene.

A 28 éves Ahmad Khan Rahamiról annyit lehet tudni, hogy amerikai állampolgár, aki Afganisztánban született. Nem sokkal azután, hogy körözést adtak ki ellene, a New Jersey állam-beli Linden városban egy bár bejáratánál felfigyeltek egy alvó férfire.

A kiérkező rendőrök felismerték, de Rahami pisztolyt rántott és rájuk lőtt. Az egyik rendőrt a golyóálló mellénye mentette meg. A gyanúsított megpróbált elfutni és válogatás nélkül lőtt az elhaladó autókra. A kirobbant tűzpárbajnak végül az lett a vége, hogy megsebesítették a vállán, majd egy mentőautóba tették és őrizetbe vették.

Hétfőn később hét pontban – köztük 5-rendbeli gyilkossági kísérlet - ügyében vádat emeltek ellene.

Rahamit manhattani térfigyelőkamerák segítségével azonosították. A felvételeken azt látni, amint kukta-bombákat helyez el a város elegáns Chelsea kerületében. Az egyik felrobbant és 29 embert megsebesített, de a másik nem lépett működésbe. Ugyanitt megtalálták a férfi ujjlenyomatát is.

A rendőrség szerint Rahaminak köze volt a szintén szombaton, de korábbi időpontban, New Jerseyben végrehajtott robbantáshoz. Emellett a hatóságok szerint ő hagyhatta a szintén a közelben található Elisabeth város pályaudvarán azt az öt pokolgépet, amelyek közül az egyik hatástalanítás közben felrobbant.

A férfi szomszédai szerint Rahami néhány éve Afganisztánba látogatott és amikor visszatért, a radikalizódás jeleit fedezték fel rajta.

A nagy kérdés az, hogy segíthette-e őt külföldről egy dzsihadista szervezet vagy csak inspirációt merített az Iszlám Állam vagy az Al-Kaida propagandájából.

A rendőrség és az FBI még hétfőn késő este sem volt hajlandó arról beszélni, hogy külföldön megtervezett terror-sorozatról volt-e szó.

„Nincs arra mutató jel, hogy egy terrorista sejt működne itt a városban” – mondta William Sweeney, az FBI igazgató-helyettese.

Barack Obama elnök az ENSZ Közgyűlés keddi megnyitója előtt érkezett New Yorkba és arról beszélt: a helyiek nem ijednek meg, „kemények, ellenállók és minden nap a saját dolgukkal törődnek”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×