eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Fellendülőben a német gazdaság

Berlinben a gazdasági minisztérium szóvivője megerősítette, hogy szeptemberben tovább gyorsult Németország gazdasági növekedésének üteme. Ebből szakértők azt a következtetést vonják le, hogy az ország lendületesen lábal ki a válságból.

Annak ellenére, hogy gazdaságkutató intézetek és bankok a gazdaság visszaesésétől tartanak, a német üzleti körök már fényt látnak az alagút végén. Ezt erősítette meg az a Berlinben közétett minisztériumi felmérés, amely szerint az előző hónaphoz viszonyítva szeptemberben közel három százalékos volt a növekedés üteme. Ez gyorsulást jelent, mert augusztusban csak 1,8 százalékkal termeltek többet, mint júliusban. A legnagyobb mértékben a beruházási javak termelése jött lendületbe, a leggyengébb láncszem pedig az építőipar volt.

A borúlátók viszont azzal érvelnek, hogy a biztató jelentések még messze elmaradnak a válság előtti adatok mögött, ugyanis éves viszonylatban tekintve a szeptemberi össztermelés még mindig csaknem 13 százalékkal maradt el a 2008-as szinttől.

A fellendülés élénkítése céljából a kormány újabb, közel 8,5 milliárd eurós gazdaságösztönző tervet fogadott el a jövő évre. Megvalósítására csak a törvényhozás beleegyezése után történhet meg, de megfigyelők szerint a gyorsított eljárással a jövő hónapra tervezett szavazás zöld lámpát ad a keresztény-liberális koalíció tervének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

A 21 éves Muhari Eszter 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, s ezzel bronzérmes lett a párizsi olimpia női párbajtőr egyéni számában. A nap során öt asszójából négyet megnyert, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×