eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Kijárási tilalom bűnöző tinik számára

Kijárási tilalmat vezetne be sötétedés után a francia belügyminiszter az olyan 13 évesnél fiatalabb gyerekek számára, akik egyszer már valamilyen bűncselekményt követtek el. Brice Hortefeux ezt kedden jelentette be egy párttársai előtt tartott értekezleten, hangsúlyozva, hogy az utóbbi időben öt százalékkal emelkedett a kiskorúak által elkövetett bűncselekmények száma, így azok aránya az összes bűneseteken belül mára eléri a 18 százalékot.

"A kijárási tilalom egyszerű és hatékony módszer" - mondta a belügyminiszter, hozzátéve, hogy annak bevezetéséről a kormányt megyei szinten képviselő prefektus hozná meg a döntést. Brice Hortefeux különösen aggasztónak tartja a lányokból álló bandák megjelenését, és azt, hogy tizenévesek által elkövetett bűncselekmények egyre erőszakosabbakká válnak. Ráadásul áldozataikat nem csak szúrófegyverekkel, hanem csavarhúzókkal, jégvágókkal, sőt kifejezetten ártatlannak tűnő eszközökkel támadják meg.

A rendőrség által nemrég beazonosított, afrikai származású lányokból álló, magukat "Momis Fious"-nak nevező banda például mankókkal támadt egy rivális csoportra, és az esetet elemezve a hatóságok rájöttek, hogy ez az eszköz egyre inkább a bűnözők egyik kedvenc támadó fegyverévé válik. "Cementtel kitöltve kifejezetten súlyos sérüléseket lehet vele okozni" - mondták a sajtónak az eseteket felderítő rendőrök, akik szerint a megelőzést nagyban megnehezíti, hogy a fegyverré alakított mankóval feltűnés nélkül lehet az utcán közlekedni.

A fiatalkori bűnözés kérdése egyébként azt követően került napirendre Franciaországban, hogy a statisztikai adatok szerint a bűnelkövetések száma hét éves stagnálást követően idén ismét növekedésnek indultak. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy az ügyben maga Nicolas Sarkozy államfő is megszólalt, és szeptemberben "különleges erőfeszítésre" kérte a kormányt és a rendvédelmi szerveket a jelenség visszaszorítására.

E felhíváshoz kötődik az is, hogy a párizsi rendőrség néhány hete átfogó akciót indított a francia fővárosban működő bűnbandák szociológiai összetételének, működésének feltérképezésére. Egy a sajtóban megjelent részjelentés szerint Párizs területén hatvanöt, kifejezetten erőszakosnak nevezett csoportot számoltak össze, melyek általában húsz-negyven, többnyire kiskorú bűnözőből állnak, és akiket gyakran a kábítószer kereskedelemben érdekelt idősebb, nagykorú testvéreik irányítanak.

A hatóságok által kifejezetten "kényesnek" tartott feltérképezési műveletben a hírszerzés emberei is részt vesznek, ők a legforróbbnak tartott helyszíneken a legmodernebb elektronikai eszközök felhasználásával igyekeznek részletekbe menő információkat összegyűjteni a csoportokról. A bűnbandák részletes profiljáról szóló első beszámolók a tervek szerint az év végére készülnek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a parlamenti választások két németországi tartományban, Szászországban és Türingiában. Noha az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományokban helyi választásokról van szó, általános vélekedés szerint azok kimenetele hosszabb távon átrajzolhatja nemcsak Németország, de Európa politikai térképét is. Ebből kiindulva meghatározó a hagyományos pártok, illetve a velük szembenálló radikális jobb-, illetve baloldali pártok szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×