eur:
405.76
usd:
357.05
bux:
92964.32
2025. április 27. vasárnap Zita
Nyitókép: pixabay

Áttörés - Ettől nem barnul be a banán

A gyümölcsipar egy újabb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis brit tudósok olyan banánt fejlesztettek ki, amely hámozás után akár 24 órán keresztül friss, sárga marad.

A gyümölcssaláták új korszakba léphetnek, köszönhetően egy brit biotechnológiai vállalatnak, amely kifejlesztette a banánt, amely hámozás után akár 24 órán keresztül friss marad. A norwichi székhelyű Tropic nevű cég kutatói ugyanis olyan genetikai módosítást hajtottak végre a gyümölcsön, amely gátolja a barnulásért felelős polifenol-oxidáz enzim termelődését, így az a hámozás és szeletelés után is hosszabb ideig sárga és friss marad, nem válik nyálkássá vagy pépessé – írja az Index.

A módosított banán ízben, illatban és állagban teljesen megegyezik a hagyományos változattal, csupán lassabban oxidálódik, így új lehetőségeket nyit a feldolgozott gyümölcsök piacán. Az alkalmazott eljárás eltér a hagyományos génmódosítástól, mivel nem adnak a növényhez idegen genetikai anyagot, hanem csupán az adott gyümölcs saját génjeit módosítják precíziós génszerkesztéssel.

A vállalat már engedélyt kapott a banán értékesítésére a Fülöp-szigeteken, Kolumbiában, Hondurasban, az Egyesült Államokban és Kanadában is, az első szállítmányok pedig már márciusban megérkeznek ezekbe az országokba.

A Tropic nemcsak a banán barnulásának lassításán dolgozik, hanem egy olyan változaton is, amely lassabban érik be, így tovább marad zöld. Jelenleg minden három tonna termesztett banánból csak egy kerül boltokba, a többit kidobják, mert idő előtt megromlik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.04.28. hétfő, 18:00
Csányi Péter
az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, kinevezett vezérigazgató
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×