eur:
404.71
usd:
374.02
bux:
74252.7
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Nyitókép: Pixabay

Hamarabb érkezik az elektromos autók új generációjával a Dodge

A Dodge Charger Daytona EV a gyártó szerint új korszakot nyithat az elektromos járművek világában, mivel 2026-ban félig szilárdtest akkumulátorokkal kerül az utakra.

A Stellantis bejelentette, hogy a Factorial nevű akkumulátorgyártóval együttműködve fejleszti az új technológiát, amely a hagyományos lítium-ion akkumulátoroknál nagyobb energiasűrűséget és gyorsabb töltési időt ígér. A gyártó szerint már 2026-ban beépítik a szilárdtest-akkumulátorait a Dodge Charger Daytona elektromos modellekbe.

A Rakéta cikke szerint a Factorial szabadalmaztatott Factory Electrolyte System Technology cellái akár 391 wattóra kilogrammonkénti energiasűrűséget is elérhetnek, ami jelentősen megnövelheti az elektromos autók hatótávolságát és hatékonyságát. Factorial technológiája akár 965 kilométeres hatótávot tesz lehetővé, miközben az akkumulátor tömegének 40 százalékos, valamint a méretének a 33 százalékos csökkentését célozza meg a jelenlegi akkumulátorokhoz képest. A Stellantis az új akkumulátorok előállítása a meglévő gyártósorokon is megvalósítható, ami felgyorsíthatja a technológia piaci bevezetését.

A stellantis a STLA Large Platformra évente két millió jármű gyártását tervezi évente. Riválisai, mint a Mercedes, a Hyundai és a Kia szintén hasonló fejlesztéseken dolgoznak, így a verseny szoros lesz, de a többi márka valódi szilárdtestes-akkumulátorokkal felszerelt autói várhatóan csak az évtized végén válnak elérhetővé.

Címlapról ajánljuk
Elemző: „politikai öngyilkosság” lenne, ha a grúz kormány túlságosan közel kerülne Oroszországhoz

Elemző: „politikai öngyilkosság” lenne, ha a grúz kormány túlságosan közel kerülne Oroszországhoz

Bár a nemzetközi megfigyelők több aránytalanságról is beszámoltak a hét végén tartott grúz parlamenti választásokkal kapcsolatban, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója szerint a modern technológia a garancia arra, hogy nem történhettek kirívó szabálytalanságok. Kránitz Péter Pál szerint a kritikák ellenére a győztes grúz állampárt eddig is elkötelezett volt az euroatlanti integráció mellett, melyet az alkotmányban is rögzített, és minden elvárható reformot megtett ennek érdekében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az európai autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában összességében óvatos elmozdulások vannak egyelőre, a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×