eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
Nyitókép: Pixabay

Orvostudományi áttörést érhettek el a cukorbetegség kezelésében

Kínai kutatók esettanulmányukban egy ígéretes kezelésről adtak hírt: őssejtterápiával visszafordították az 1-es típusú diabéteszt.

Az 1-es típusú diabétesz súlyos betegség, ami ugyan mesterséges inzulinnal úgy-ahogy kezelhető, azonban az ilyen betegek várható élettartama sajnos rövidebb, mint az egészségeseké. Ezért is úttörő jelentőségű a kínai kutatók esettanulmánya, amelyben arról számoltak be, hogy sikerült az ember őssejtjeit az inzulintermelésért felelős hasnyálmirigysejtek állandó készletévé alakítani - írja a cell.com-on megjelent tanulmány nyomán a hvg.hu.

A Nankai Egyetem központi kórházában dolgozó szakemberek elsőként egy 25 éves női betegtől vettek zsírsejteket, és kémiai úton megoldották, hogy e sejtek őssejtekként viselkedjenek, és más típusú sejtekké fejlődjenek.

Ezután olyan szigetsejteket hoztak létre, amelyek nagyrészt a hasnyálmirigyben találhatók és inzulint termelnek

Ezeket a helyettesítő szigeteket ezt követően befecskendezték a páciens hasába, a könnyebb megfigyelhetőség, valamint a szigetecskék eltávolíthatósága érdekében, ha netán valami probléma merülne fel. Nem sokkal később két másik beteget is hasonló kezelésben részesítettek.

A kutatók nemrég közzétették az első páciens egyéves leleteit: a nő a kísérleti eljárás után 75 nappal elkezdett elegendő inzulint termelni ahhoz, hogy már ne legyen szüksége injekcióra. A negyedik hónapban hosszú távú glükózszintje már megközelítette egy egészséges emberét,

egy évvel később pedig még mindig inzulint termelt, és a vércukorszintje is rendben volt.

Mint írják, az eredmények valóban biztatók, azonban hangsúlyozni kell, hogy egyelőre még előzetesek. Az I. fázisú kísérletek, és ez a mostani is az, elsősorban egy kísérleti kezelés biztonságosságának a tesztelésére szolgálnak, nem pedig annak kimutatására, hogy a kezelés a remélt módon működik.

Ha az eredmények hasonlók lesznek a másik két, a kísérletben résztvevő beteg esetén és a nagyobb klinikai vizsgálatok során is, akkor ez a kezelés megfelelő gyógymódot jelenthet egy nehéz és az életet megrövidítő betegségre.

Címlapról ajánljuk
Egységes ügyeleti rendszer: vitába száll a mentőszolgálat az orvoskamarával

Egységes ügyeleti rendszer: vitába száll a mentőszolgálat az orvoskamarával

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint jól és zavartalanul működik az egységes ügyeleti rendszer. Győrfi Pál az InfoRádióban elmondta: Budapesten az október 1-jei indulás óta már több mint ötezer beteget láttak el, köztük 1300 18 éven alulit. A szóvivő azt is közölte: a betegek 95 százaléka enyhe tünetekkel keresi fel az ügyeletet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×