eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán
Nyitókép: Wikipédia

Kolumbusz Kristóf spanyol zsidó származására találtak bizonyítékot kutatók

Spanyol kutatók állítják, hogy Kolombusz Kristóf spanyol zsidó származására találtak bizonyítékot a felfedező földi maradványain elvégzett DNS-vizsgálatok során.

A 22 évvel ezelőtt indult kutatás folyamatát és eredményeit a spanyol közszolgálati televízió (TVE) által szombaton bemutatott Kolombusz DNS. Az igazi eredete című dokumentumfilm tárta fel.

A projektet vezető José Antonio Lorente igazságügyi orvosszakértő, a granadai egyetem tanára elmondta: a vizsgálat során a összevetették a sevillai katedrálisban nyugalomra helyezett Kolombusz Kristóf csontjainak DNS-ét, fiának Hernandónak és más, ismert leszármazottak DNS-mintáival egyebek mellett.

Ezekből megállapították, hogy bizonyos genetikai jellemzők bizonyítják a szefárd zsidó származást, valamint azt, hogy a Földközi-tenger nyugati medencéjének területén születhetett, az akkori aragóniai királyságban.

Kolombusz Kristóf születési helye és származása a történelem egyik nagy rejtélyei közé tartozik, amelyet már számos tudományos elmélet próbált megfejteni. A legelterjedtebb elképzelés szerint genovai születésű és olasz származású, de például a spanyol királyi akadémia eddig úgy vélte, hogy valójában Portugáliában született és nőtt fel.

Az El País című napilap a dokumentumfilm kapcsán arról számolt, be, hogy a tudományos világ kétkedve fogadta az elhangzott állításokat. Volt olyan szakértő, aki szerint lehetetlen a részleges maradványokból ilyen következtetéseket teljes bizonyosággal levonni, más pedig hiányolta, hogy José Antonio Lorente nem publikált olyan tudományos tanulmányt, amely bizonyítaná az állításait.

Címlapról ajánljuk

Fagypont és 20 fok közötti kanyarok: időjárás a jövő héten

Kedden ugyan elszórtan előfordulhat eső, zápor, de alapvetően csendes, őszi idő várható a jövő héten több-kevesebb napsütéssel és 20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. A hét második felében a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken fagypont köré is hűlhet a levegő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Az élénkülő lakáspiaci kereslet közepette legfrissebb Hangulatfelmérésünkben arról is kérdeztük a szakértőket, hogy véleményük szerint az ország mely részein, milyen típusú lakások lehetnek az átlagnál keresettebbek az előttünk álló évben. Összesen 10 szakértő mondta el, milyen típusú és elhelyezkedésű lakóingatlanok iránt lehet az átlagosnál erősebb a kereslet, többen azt is megindokolva, hogy miért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×