eur:
398.71
usd:
364.11
bux:
74011.67
2024. október 9. szerda Dénes
FORT MYERS, FLORIDA - OCTOBER 08: People visit the beach as storm clouds hang pass overhead before Hurricane Miltons arrival on October 08, 2024 in Fort Myers, Florida. People are preparing for the storm, which could be a Cat 3 when it makes landfall on Wednesday evening. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Nyitókép: Joe Raedle/Getty Images

Órákon belül lecsaphat a pusztító erejű Milton hurrikán, akár a teljes floridai partot letarolhatja

Nem kizárt, hogy csúnya pusztítást fog végezni Florida államban a trópusi ciklon – mondta az InfoRádióban a siófoki obszervatórium vezetője. Horváth Ákos hozzátette: ha a hurrikán egyik oldala a tenger fölött, a másik pedig a part fölött halad, akkor letarolhatja a partot is. Arról is beszélt, hogy minél beljebb kerül egy légörvény a tengertől a szárazföld felé, annál inkább csökken az erőssége, de a nedvességével együtt nagyon komoly árvizet okozó csapadékot válthat ki.

A mexikói partok vidékéről indult Milton hurrikán ugyan mostanra valamelyest gyengült, de így is kifejezetten pusztító lehet, amikor – várhatóan csütörtökön – eléri Florida partjait. A hurrikánt hétfőn rövid időre a legerősebb, 5-ös kategóriába sorolták, azonban később veszített az erejéből. Jelenleg a szintén pusztító, 4-es kategóriában van, és nem kizárt, hogy később visszaerősödik az 5-ös szintre. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Florida történelmének legnagyobb evakuációját rendelték el az állam nyugati partján, ahol több mint egymillió ember kénytelen elhagyni otthonát a közelgő Milton hurrikán miatt. Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ közlése alapján hétfő reggel a vihar már elérte a 240 kilométer/órás sebességet, és szerdán érkezik meg Tampa Bay környékére, majd északkeleti irányban folytathatja pusztítását.

A hurrikánok kialakulásáról és természetéről Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője beszélt az InfoRádióban. Mint fogalmazott, a hurrikán „a természet gigantikus hőerőgépe”. Ez alatt az érti, hogy az energiáját a meleg tengervízből meríti. A különféle légörvények a leggyakrabban az őszi időszakban jelennek meg, amikor a tengervíz még meleg, viszont a levegő hőmérséklete már folyamatosan csökken. A légörvényeket főleg zivatarok váltják ki, és általában néhány száz kilométer az átmérőjük, vagyis a mérsékelt övi ciklonokhoz képest kisebbek. A légörvények tehát tulajdonképpen zivatarrendszerekből állnak, és egy meglehetősen bonyolult, összetett folyamat eredményeképpen jönnek létre, majd alakulnak át hurrikánná a trópusi területeken.

Horváth Ákos közölte: a hurrikán „meglehetősen veszélyes objektum”, hiszen a szelei elérhetik akár a 200-250 km/órás sebességet is, és hosszabb időn át fennmaradhat egy adott terület felett, miközben hatalmas pusztítást végezhet. Mint mondta,

akár az is előfordulhat, hogy több mint egy napon keresztül állandósulnak a 200 kilométer/óra feletti sebességű széllökések.

A hurrikán másik fő sajátossága, hogy jelentős mennyiségű csapadék lehullásával jár együtt, hiszen a fő meghajtója a vízgőz. A trópusi ciklonok a tengerből nyerik ki a vízgőzt, amely aztán kicsapódik, közben pedig óriási hőmennyiség szabadul fel. Ez a kicsapódás eredményezi a csapadékot, és ilyenkor akár 200-300 milliméter eső is lehullhat egyetlen nap alatt. A meteorológus tájékoztatása szerint a legnagyobb pusztítások akkor mennek végbe, amikor az említett két jelenség egyszerre zajlik. „Amikor fúj egy 100-150 kilométer/órás szél, és mellette még szakad az eső is, az egy kicsit ahhoz hasonlítható, mint amikor valaki magasnyomású mosóval nyomja a partfalakat vagy a házak falát” – magyarázta Horváth Ákos.

Ha egy kontinens felé sodródnak, akkor az említett jelenségeket akár földcsuszamlások vagy partfalszakadások is kísérhetik. Ugyanakkor a hurrikánokat egy bizonyos szintig kontroll alatt tartják az óceánok, amelyek sok esetben nem engedik, hogy nagyon megerősödjenek a ciklonok. Horváth Ákos elmondta:

ha nagyon megerősödik a szél a hurrikánban, akkor felkeveri a vizet, és alulról feljön a hideg tengervíz, ami nagyon nehezen párolog, és így a hurrikán „kevesebb tüzelőanyaghoz jut”.

Megfigyelhető volt a Florida felé közeledő Milton hurrikán esetében is, hogy amikor a Mexikói-öbölhöz ért, hirtelen megerősödött, és elérte az 5-ös kategóriát. A siófoki obszervatórium vezetője hozzátette: Florida egy meglehetősen keskeny, kicsi földnyelv, így nagy veszélyben van jelenleg, mert a földrajzi és területi adottságai miatt nem képes arra, hogy jelentősen csökkentse a hurrikán erősségét. Amint Milton elhagyja Floridát, és tovább vonul az Egyesült Államok kontinentális területei felé, várhatóan jelentősen lelassul, de nagy mennyiségű vizet visz magával, így a következő napokban is sok csapadék várható azokon a területeken.

A közösségi oldalakon közzétett szimuláció azt is megmutatja, milyen pusztítást végezhet a Milton hurrikán.

Horváth Ákos szerint nem kizárt, hogy a Milton hurrikán „csúnya pusztítást” fog végezni Florida államban. „Ha olyan peches formában vonul végig, hogy az egyik oldala a tenger fölött, a másik pedig a part fölött halad, akkor csúnyán letarolhatja a partot is. Általában minél beljebb kerül egy légörvény a tengertől a szárazföld felé, annál inkább csökken az erőssége, de a nedvességével együtt nagyon komoly árvizet okozó csapadékot válthat ki” – magyarázta a meteorológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×