eur:
399.97
usd:
364.93
bux:
74186.25
2024. október 9. szerda Dénes
Nyitókép: NOAA NWS National Hurricane Center/Facebook

"Ha ön marad, meghalhat" - vészjósló figyelmeztetés Floridában

A közelgő Milton hurrikán miatt az utóbbi hét év legnagyobb kitelepítése tart Florida államban. Mindez kevesebb, mint két héttel a több mint 200 életet követelő, Helene hurrikán példátlan pusztítása után történik.

Akár katasztrófával is járhat a rövid időn belül érkező második hurrikán Floridában. Mint ahogy már beszámoltunk róla, a hurrikán tombolva halad előre és pusztít. Az előrejelzések szerint „a különösen veszélyesnek” mondott Milton magyar idő szerint csütörtök hajnalban csap le az amerikai szövetségi államra.

A vihart már kedden a 4-es kategóriába sorolták (azaz már csak egyel gyengébb, mint a legerősebbek, bár egy időre 5-sre is erősödött) és a prognózis szerint „telibe találja” a déli államot és magát a félsziget központi részén fekvő fontos várost, Tampát is – ami sok turista floridai belépőpontja.

Veszélyben Disneyworld is?

Ezt követően a néhány száz kilométerrel keletre fekvő Orlando – a Disneyworld, Universal Studios, a Seaworld és más, a turisták által kedvelt szabadidőparkok otthona felé veszi az irányt.

Várakozások szerint 300 milliméternyi csapadék eshet, és a széllökések ereje elérheti a 240 km/órás sebességet. A vihar miatti hullámok pedig akár 2,5-3 és fél méter magasak is lehetnek.

Joe Biden elnök a hurrikán miatt elhalasztotta németországi és angolai útját – útóbbi lett volna mostani elnöksége első afrikai látogatása. Miként annyi illetékes, ő is világosan üzent a lakosoknak: Evakuáljanak!

"Ez lehet a legrosszabb vihar, ami egy évszázad óta lezúdult Floridára, ha Isten úgy akarja, ez nem lesz igaz, de most még úgy néz ki"

- mondta.

Felszólította a légitársaságokat, hogy nem pumpálják fel a jegyek árát a menekülők számára.

„Ez itt nem játék Miltonnal... ha szembe akarsz szállni a természettel, akkor tudd, hogy 100%-kban mindig ő nyer” – mondta Jane Castor Tampa főpolgármestere.

Ő még vészjóslóbb volt.

"Ha nem távozik, akkor ön meghal"

- mondta azoknak, akik valahogy ki akarták bekkelni a vihart, emlékeztetve, hogy ilyen még életében nem látott. Milton az eső, szél és a megemelkedő tengerhullámok keveréke, az egész Pinellas megye víz alá kerülhet - fejtegette.

A lakosokat figyelmeztették, hogy a keddi volt az utolsó teljes nap, amikor távozhattak.

"Készüljenek a 2017-es Irma hurrikán utáni legnagyobb evakuálásra... mindenkinek melegen ajánlom, hogy távozzon"

– ezt üzente nekik Kevin Guthrie, a szövetségi állam vészhelyzeti hatóságának igazgatója.

A tűzoltók közben figyelmeztettek, hogy az életével játszik, aki nem megy el. „Ha ön itt marad, akkor meghalhat és az embereim is meghalhatnak, amikor megpróbálják kimenteni” – mondta Jason Dougherty tűzoltóparancsnok.

2017-ben körülbelül hétmillió embernek adták ki az utasítást Floridában, hogy távozzon az otthonából.

Ezúttal gondolnak a benzinkutakra... és az elektromos kocsikra is

Mindez hatalmas dugókkal járt az autópályákon és sorokkal a benzinkutaknál. Az akkori hurrikán, Irma 130 ember halálát okozta.

Illetékesek ezért most ideiglenes benzinkutakat és az elektromos kocsik számára töltőpontokat állítanak fel az evakuálási útvonalakon – írta a Sky News.

A korábbi bajokra pedig rátesz egy lapáttal az, hogy Milton olyan helyekre is lecsaphat, amelyeken Helene már pusztítva átvonult. Ha a hurrikán 5-ös fokozatúra erősödik, akkor már sok fát kicsavarhat, tetőket szakíthat le és kisebb épületeket fordíthat fel és áramszüneteket is okozhat.

Pinellas megyében - ahol St Petersburg város található (benne a Salvador Dali múzeummal és a Scientológia központjával) – előfordulhat, hogy félmillió embert kötelezően evakuálnak.

Hat korház, két tucat idősotthon és más létesítmények kiürítése kedden már folyamatban is volt. Közben hurrikán-figyelmeztetést adtak ki a mexikói Yucatán-félsziget északi részén is.

Észak-Karolina államban pedig már 1500 katona segíti a Helene utáni károk felszámolását, miközben Biden elnök több, mint 100 millió dolláros szövetségi gyorssegélyt szabadított fel az államnak.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak

Kedden két órán át állta az újságírói kérdések özönét Orbán Viktor miniszterelnök, szerdán pedig az Európai Parlament plenáris vitájának részeként mutatja be Magyarország mint az EU soros elnöke féléves elnöki programját a strasbourgi EP-ülésteremben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökség programbeszédében a versenyképesség növelését, a szabályozások egyszerűsítését és a tagállamok közötti együttműködés erősítését hangsúlyozta az Európai Parlament előtt. Kijelentette, hogy a magyar elnökség novemberben új versenyképességi paktumot mutat be, és kiemelte, hogy az EU ipari kapacitásainak megtartása, a magas energiaárak kezelése és a zöld átállás megalapozása kulcsfontosságú. A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök a schengeni rendszer összeomlásától óvott, és az unió határain kívül kialakítandó menekültügyi hotspotokat javasolta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erősen kritizálta a magyar miniszterelnök kijelentéseit és a kormány intézkedéseit, álszentséggel vádolva a kabinetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×