eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Lesújtó hírt kapott az apák egy része a gyereke miatt

Jellemzően az anyáktól öröklődik a gyerek intelligenciája.

Az intelligencia genetikai hátterének vizsgálata során a kutatók kimutatták, hogy az intelligenciát több gén is befolyásolja. Az egyik legizgalmasabb eredmény az, hogy az intelligenciáért felelős gének jelentős része az X kromoszómához kötődik. Mivel a nőknek két X kromoszómájuk van, míg a férfiaknak csak egy, a gyerekek valószínűleg nagyobb mértékben örökölhetik az intelligenciát az anyjuktól, mint az apjuktól - írja a twn.hu.

Ez nem azt jelenti, hogy az apai gének nem játszanak szerepet, de a kutatások szerint

az anyai gének dominánsabbak lehetnek az intelligencia öröklésében.

Az intelligenciával kapcsolatos gének, amelyek az agy fejlődésére hatnak, különösen erőteljesen jelen vannak az X kromoszómán, és mivel a férfiak csak egy X kromoszómát örökölnek az anyjuktól, ezek az anyai gének különösen fontosak lehetnek.

Bár a genetika fontos szerepet játszik az intelligencia meghatározásában, a környezet sem hagyható figyelmen kívül. A gyermek fejlődésére hatással van a család anyagi helyzete, az iskolai oktatás minősége, a szülői nevelési stílus, a táplálkozás és az érzelmi támogatás is.

Még a legjobb genetikai háttérrel rendelkező gyermek sem fogja maximálisan kihasználni a lehetőségeit, ha nem kap megfelelő környezeti támogatást.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×