eur:
393.19
usd:
353.85
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Nyitókép: ESA/ATG medialab

Új fejezetéhez ért a Föld-megfigyelési űrprogram

Európa utolsó Vega típusú rakétája szerdán sikeresen elindult a világűrbe a Francia Guyana-i Kourouból - jelentette az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója.

Az eredetileg előző napra tervezett, de az Arianespace rakétaindításokkal foglalkozó vállalat szerint a földi csatlakozásokkal kapcsolatos elektromos problémák miatt 24 órával elhalasztott indítás helyi idő szerint szerda este történt meg.

A rakéta az Európai Unió Copernicus programjának Sentinel-2C műholdját szállítja, amely 57 perccel a felszállás után mintegy 780 km magasságban pályára állt. A Föld-megfigyelési űrprogram részeként a Sentinel-2C számos operatív alkalmazást támogat majd, a többi között a vízminőség megfigyelését, az olyan természeti katasztrófák kezelését, mint az erdőtüzek, földrengések és árvizek, valamint a metánkibocsátás.

A VV24 elnevezésű küldetés az utolsó az Avio cég Vega típusú olasz hordozórakétájával, amely 2012 óta állt szolgálatban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×