eur:
392.72
usd:
354.54
bux:
73193.79
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
A Polaris Dawn űrexpedíció asztronautái. Forrás: X / S.E. Rob
Nyitókép: Forrás: X / S.E. Rob

Eddigi legkockázatosabb űrvállalkozására készül a SpaceX - videó

A Polaris Dawn nevű misszió keretein belül először végezhet űrsétát civil, vagyis olyasvalaki, akit nem állami szervek képeztek ki űrhajósnak.

Rizikós űrküldetésre készül a SpaceX – írja 24.hu a New Scientist cikke nyomán. A történelminek számító küldetés az eredeti tervek szerint július 31-én vette volna kezdetét, jelenleg azonban úgy néz ki, legkorábban augusztus 30-án startolhatnak a kozmonauták.

A Polaris Dawn űrexpedíció asztronautái. Forrás: X / Arman Tweets
A Polaris Dawn űrexpedíció asztronautái. Forrás: X / Arman Tweets

A Polaris Dawn azért nagy jelentőségű, mert ez lehet a világ első kereskedelmi űrutazása, amelynek egy űrséta is a részét képezi. Ez az űrséta azonban különbözni fog a többitől, ami veszélyekkel is együtt járhat.

A legnagyobb kockázati tényező az, hogy a Crew Dragon űrhajó, amellyel az asztronauták utaznak majd, nem rendelkezik légzsilippel. Általában űrséták előtt a küldetések legénysége mindig egy légzsilipbe, vagyis egy lezárt kabinba megy, ahonnan fokozatosan kiszívják a levegőt, ami a jármű vagy űrállomás többi részét nem érinti. Légzsilip hiányában azonban az egész űrhajón végre kell hajtani az eljárást. Ez persze nem egyedi eset, a 60-as-70-es években ugyanis sok űreszközben nem volt még légzsilip, ezzel együtt veszélyesebbé teszi a műveletet.

A másik veszélyforrást az EVA űrruhák jelentik, amelyek teljesen újak, korábban sosem használták őket az űrben. Persze számos kísérletnek és tesztnek alávetették, mielőtt jóváhagyták a használatát, de az éles bevetésen történő helytállás egy kicsit más tészta.

Az is fontos körülmény, hogy a Polaris Dawn négy utasa közül három még sosem járt a világűrben, ezért tapasztalatuk sincsen az esetleges meghibásodások, vészhelyzetek kezelésében. Persze az ilyen szituációkra behatóan kiképezték őket, és magát a küldetést is rengeteg előkészület, biztonsági óvintézkedés előzte meg.

Címlapról ajánljuk
Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Az Európai Unió romló versenyképességének hazai hatásairól, a várható gazdasági növekedésről, a 2025-ös költségvetésről, a kínai hitelről, a budapesti Ecofin-ülésről, a lakossági állampapírokhoz való hozzáférés könnyítéséről, valamint az adórendszer átalakításáról is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Balogh Tamás: olyasmi történt a Bayesian katasztrófájánál, ami elvben nem történhetett volna meg

A Szicília partjainál szerencsétlenül járt luxusjacht, a Bayesian tragédiájának okairól – a fedélzeti nyílások vízáteresztőképességéről, az esetleges időjárási jelenségek hatásáról, a horgonyfelvonás kérdésének összetettségéről –, valamint a hajó jelenlegi állapotáról, a búvárok munkájának részleteiről, a kiemelésről is beszélt Balogh Tamás műemlékvédelmi szakjogász, hajóroncskutató, hajózástörténeti szakíró, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×