eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 18. vasárnap Ilona
Nyitókép: Pixabay

Rendkívül hosszúra nyúlik az antarktiszi hőhullám - télen

Még az Antarktiszon, a világ leghidegebb földrészén is rendkívül hosszú hőhullámot észleltek a mostani déli féltekei télben - állapította meg a British Antarctic Survey nevű brit sarkkutató intézet.

Thomas Caton Harrison, az intézet egyik munkatársa az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy júliusban a földrész átlaghőmérséklete 3,1 Celsius-fokkal volt magasabb az évszaknak megfelelőnél. Azóta, hogy 1979-től kezdődően jegyzik az adatokat, az 1981-es után ez a második legmelegebb július a déli kontinensen.

A napi átlaghőmérséklet -34,68 és -28,12 Celsius-fok között ingadozott július 15. és 31. között az amerikai Maine állam egyetemének adatai szerint. A legutóbbi rendelkezésre álló adat alapján augusztus 7-én az áltaghőmérséklet -26,6 Celsius-fok volt.

Az Antarktisz északi részén, a Weddell-tenger egy része és a Maud királyné föld között húzódó területen júliusban a hőmérsékleti anomália a 10 Celsius-fokot is elérte. De Caton Harrison úgy gondolja, hogy nem is ez, hanem elsősorban a hőhullám hossza a rendkívüli.

A Nature Geoscience című tudományos folyóiratban júniusban ismertetett egyik tanulmány szerint a kutatók úgy vélik, hogy újabb mérföldkőhöz érkezhettünk, tudniillik hogy az Antarktisz jégtakarói kiszámíthatatlan ütemben olvadnak az óceánok melegedése miatt.

Az óceánok melegedése mellett nő a vízszintjük is, amit az vált ki, hogy az Antarktiszon mostanra gyorsabb lett a jégolvadás, mint a jégképződés, és ez a szintemelkedés világszerte fenyegeti a part menti lakosságot.

Címlapról ajánljuk
Jó szilvatermés várható idén, de az érzékenyebb fajták megaszalódnak a fán

Jó szilvatermés várható idén, de az érzékenyebb fajták megaszalódnak a fán

Az országosan jelentkező változékony időjárás okozta tavaszi fagykár és hideghatás következtében a megszokottnál nagyobb mértékű szilvahullás volt idén, ezzel együtt akár 50-60 ezer tonna is lehet a termés – mondta az InfoRádióban a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója. Kelemen Péter ugyanakkor figyelmeztetett: ha tartósan marad az extrém meleg, a vártnál kevesebb szilvát takaríthatnak be a termelők.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
A recessziós félelmek után mutatjuk, mire figyelnek a piacok

A recessziós félelmek után mutatjuk, mire figyelnek a piacok

A héten beérkezett amerikai reálgazdasági adatok eloszlatták a recessziós félelmeket, ami nagy megnyugvás a piac számára. Ugyanakkor van még egy veszély, ami a piacra leselkedik és eddig kevés szó esett róla mostanában. Ebben a cikkben megmutatjuk mire fognak a közeljövőben figyelni a piacok, és milyen lehetőségeket adódhatnak ezen a téren.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×