eur:
393.48
usd:
357.97
bux:
71832.47
2024. augusztus 14. szerda Marcell
Nyitókép: BBC

Benézhetett a Titanic titkos raktárába a BBC egyik munkatársa

5500 tárgyat mentettek ki a hajóroncsból, némelyik állapota megdöbbentően jó. Az újságíró sem árulhatta el, hol van, de azt megírta, hogy mit látott.

Egy amerikai cég, az RMS Titanic Inc. gyűjtötte egybe az évek során azt a mintegy 5500 tárgyat, amelyet jelenleg valahol a Georgia állambeli Atlantában őriznek egy titkos raktárban. A polcokon a legkülönbözőbb emlékek találhatók, fürdőkádtól kezdve ablaküvegen át apró gombokig.

Az Atlanti-óceán mélyén több évtizedet is túlélt például egy gyönyörű aligátorbőr táska, benne a tárgyakkal, amelyek a tulajdonosukról, a 63 éves Marian Meanwell életéről árulkodnak, aki azért utazott az Egyesült Államokba, hogy együtt legyen a nem sokkal korábban megözvegyült lányával - írja a HVG.

A táskában épen megmaradtak az ajánlólevelei és az orvosi dokumentumai is, amelyekkel azt bizonyította, hogy nem visz be semmilyen betegséget az Egyesült Államokba. Az emlékekből kiderül az is, hogy Marian Meanwell jegye eredetileg a Majestic hajóra szólt, de aztán áttették a Titanicra, ahol egyike lett az 1500 áldozatnak - írja a portál.

A tárgyak között megtalálható több parfümösüveg is, amelyekből még kiérződik az illat. Az üvegek egy parfümügynökhöz, Adolphe Saalfeldhez tartoztak, aki egyike volt annak a 700 embernek, aki túlélte a Titanic ütközését a jégheggyel, de a gyűjteményt kezelő cég igazgatója arról beszélt, hogy a férfi komoly lelkiismeret-furdalással élt emiatt.

A gyűjteményben egy pezsgősüveg is található, amelyben még mindig ott a pezsgő és a dugó, bár ezen keresztül némi víz bejutott az üvegbe. A Titanic 1912-ben süllyedt el, miután egy jéghegynek ütközött. A hajó kettészakadt, a tárgyak pedig hatalmas területen szóródtak szét. Érdekesség, hogy az óceán mélyén különösen sok konyhai edény volt, a hajó ugyanis épp az egyik konyha mentén szakadt ketté. A fedélzeten több ezer üveg pezsgő volt, a hajózási társaság ugyanis mindent megtett azért, hogy az első osztályon utazók a lehető legjobb ellátásban részesüljenek.

A fedélzeten utazó különböző társadalmi osztályok számára azonban nagyon különböző volt az élmény, a harmadosztály utasai a White Star logójával ellátott egyszerű bögrékből ittak, a másodosztálynak már virágmintás étkészlet járt, az első osztályon azonban a legfinomabb porcelánban, ezüst evőeszközökkel szolgálták fel az ételeket.

Az RMS Titanic Inc. az egyetlen cég, amely jogszerűen gyűjtheti be a tárgyakat a helyszínről, erre 1994-ben kapott bírósági felhatalmazást. Ezt azonban szigorú feltételek mellett kell tennie – a tárgyaknak mindig egyben kell maradniuk, nem lehet őket külön-külön eladni, illetve megfelelően konzerválni kell a darabokat.

Címlapról ajánljuk
Csipes Tamara: nincs hiányérzetem, kerek történet a pályafutásom

Csipes Tamara: nincs hiányérzetem, kerek történet a pályafutásom

A párizsi ötkarikás játékokkal befejezte a versenyszerű kajakozást a kétszeres olimpiai bajnok. Csipes Tamara azt mondta az InfoRádióban, hogy maradéktalanul elégedett a Franciaországban megnyert két ezüst- és egy bronzéremmel. Hozzátette: nem fáj elismernie, hogy Lisa Carrington ezúttal jobb volt nála, és nem hiányzik neki az újabb arany, mert fontosabb számára, hogy emberileg nagyon sokat kapott az utolsó olimpiájától.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
Kijött a fontos adat, jó volt a hangulat az Egyesült Államokban

Kijött a fontos adat, jó volt a hangulat az Egyesült Államokban

A vártnál érdemben alacsonyabb lett az amerikai termelői infláció, ami kedvező lehet a szeptemberi Fed kamatdöntő ülése szempontjából: a friss adat  ugyanis beleillik abba a trendbe, hogy az amerikai gazdaság lassulásával együtt az inflációs nyomás is csökken, ez pedig afelé mutat, hogy a Fed elkezdheti szeptemberben a kamatcsökkentési ciklusát. A hír hatására megugrottak az amerikai részvényindexek, az erősödést a Nasdaq vezette.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×