eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 11. vasárnap Tiborc, Zsuzsanna
Nyitókép: Pixabay.com

Támadnak a darazsak -– a szakértő szerint halálos is lehet, és nem segít a kalcium

Nékám Kristóf klinikai immunológus, allergológus szerint darázscsípés után erős tünetek esetén azonnal mentőt kell hívni, de enyhébb tünetek után is érdemes orvoshoz menni és konzultálni a teendőkről, az immunterápia ugyanis nagyon hatékony a veszélyesebb következmények megelőzésében.

A napokban lódarazsak csíptek meg egy nőt Veszprém megyében, szédülni kezdett, hányingere lett és torokdagadást észlelt. A mentésirányító mentőhelikoptert riasztott a helyszínre. A kirándulót végül stabil állapotban szállították kórházba.

Ha valakit egyszer megszúr egy darázs, és vannak tünetei, akkor az általában el szokott menni az orvoshoz, ahol megvizsgálják; Nékám Kristóf klinikai immunológus, allergológus szerint mindenekelőtt ezt az immunterápiának nevezett hosszú távú védelmet szokták ajánlani, ha ennek a feltételei megvannak.

"Nem 100, de 99 százalékban az életveszélyes tünetek megjelenését, romlását ki tudja védeni az immunterápia. Probléma igazából akkor van, ha először jelentkezik darázs- vagy méhcsípés és annak a tünetei, és nem tudjuk előre, hogy ez a csípés hová fog kifutni. Van sajnos olyan is, de ez nagyon ritka, hogy semmiféle rendelkezésre álló lehetőség nincs a tünetek enyhítésére, és az érintett belehalhat egy csípésbe. Vérvétellel azért meg lehet állapítani, hogy kinek vannak olyan antitestei, amelyek nem biztosítják, de valószínűsítik, hogy egy komolyabb csípésnél tünetei lehetnek" – hívta fel a figyelmet.

Hogy milyen testtájon csíp meg a darázs, igazából nincs jelentősége.

"A darázscsípés szúrása, ha bekerül a vérbe, akkor a keringéssel nagyon hamar eljut a szervezet más részeire is, és bárhol okozhat tüneteket" – folytatta. Általában véve igaznak tartja, hogy ha valakit egyszer már megcsípett darázs, akkor utána hevesebb tünetekre számíthat, de az is igaz, hogy minden csípés más és más. Ráadásul a megszúrtak csupán 3-5 százaléka jelentkezik tünetekkel, elsősorban csalánkiütés, viszketés a szimptóma, komolyabb esetekben ritkán lehet fulladásérzés, bőrelváltozás vagy vérnyomásesés.

"Ha valakit megcsíp egy darázs és tünetei vannak, bármilyen is, érdemes elmenni az orvoshoz, nagy tünetek esetén pedig mentőt kell hívni, mert a kifutása teljesen kiszámíthatatlan" – figyelmeztetett Nékám Kristóf.

Ami az orvosságot illeti, évtizedeken át a kalciumban hittünk.

"A kalcium teljesen beásta magát a magyar közvéleménybe, de azt kell sajnos mondanom, hogy nincs olyan hatása a kalciumnak, a tablettának meg végképp nem, ami segíthetne, mert mire az felszívódik, az egész történet lezajlik" – mutatott rá. Aki érintett, azért mégis tehet valamit. "Van egy injekciófajta: az adrenalinnak van egy olyan hatása, hogy a rovarméregcsípésnek a tüneteit is enyhíti, de akit megszúr egy darázs, és megkapja ezt az injekciót, ott sincs minden elintézve, ezeknek a történéseknek egy része olyan, hogy akár egy fél nappal, sőt nagyon ritkán egy nappal később kezd igazából rosszra fordulni a dolog. Tehát mindenképpen orvoshoz kell menni."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Búcsúzik a sportvilág a párizsi olimpiától – a záróünnepség élőben

Búcsúzik a sportvilág a párizsi olimpiától – a záróünnepség élőben

Saint-Denis-ben, a Stade de France-ban fejeződik be a XXXIII. nyári olimpia.

Támadnak a darazsak -– a szakértő szerint halálos is lehet, és nem segít a kalcium

A napokban lódarazsak csíptek meg egy nőt Veszprém megyében, szédülni kezdett, hányingere lett és torokdagadást észlelt. A mentésirányító helikoptert riasztott. A kirándulót végül stabil állapotban szállították kórházba. A klinikai immunológus, allergológus szerint erős tünetek esetén azonnal mentőt kell hívni, de enyhébb tünetek után is érdemes orvoshoz menni és konzultálni a teendőkről. Az InfoRádió Nékám Kristófot kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×