eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária
Nyitókép: Unsplash

Kutatás: veszélyes nehézfémeket tartalmazhatnak egyes női tamponok

A káros anyagokat tartalmazó tamponok azért különösen veszélyesek, mert olyan felülettel érintkeznek közvetlenül, ahol jóval könnyebb a felszívódás.

A kaliforniai Berkley Egyetem kutatói 14 különböző márka 30 tamponját vizsgálták meg, és mindegyik típusban megtalálták mind a 16 tesztelt fémet - írja a Sky News híradása nyomán az Index.

A megtalált fémek között volt többek között az arzén, az ólom, a higany, a nikkel és a vas is.

A fémek szintje attól függően változott, hogy a tamponokat az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban vagy az EU-ban árulták-e, hogy organikusak voltak-e vagy sem, és hogy márkás vagy egy-egy szupermarket saját márkás termékéről volt-e szó.

A tanulmány szerint az Egyesült Államokban 52 és 86 százalék közé tehető azon nők aránya, akik tampont használnak menstruációjuk alatt. A szóban forgó női higiéniai termékek különösen veszélyesek, ha káros anyagokkal vannak szennyezve, ugyanis közvetlenül érintkeznek a vaginával, ahol könnyebben felszívódnak.

Ezen anyagok felszívódása bizonyítottan növeli a demencia, a rák, a meddőség és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, gondokat okozhatnak a májban, a vesékben és az agyban, valamint szív- és érrendszeri, idegrendszeri és endokrin rendszeri problémák kiváltói is lehetnek.

"A tamponokban lévő vegyi anyagok mérésére eddig nagyon kevés kutatás készült. Tudomásunk szerint ez az első olyan tanulmány, amely a tamponokban lévő fémeket méri. Aggasztó, hogy az összes általunk vizsgált fém koncentrációját megtaláltuk, beleértve az olyan mérgező fémeket is, mint az arzén és az ólom" - mondta Jenni Shearston, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatás során a bio tamponokban magasabb arzéntartalmat, a nem bio tamponokban pedig több ólmot mértek.

A veszélyes fémek különböző módon kerülhetnek a termékekbe, például a pamutnövény szennyezett vizet szív fel vagy szennyezett talajon termesztik, de a gyártók révén, színezés céljából is belekerülhetnek. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a vizsgált fémek és nehézfémek minimális mennyiségben történő felszívódása sem biztonságos.

Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×