eur:
392.73
usd:
362.99
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
Tőkés récék (vadkacsák, Anas platyrhynchos) és hattyúk (Cygnini) napfelkeltekor a Kis-Balatonnál Zalavár közelében 2022. február 5-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Internetes szavazás indult a 2025-ös év madaráról - mutatjuk a jelölteket

Három récefaj: a böjti réce, a kanalas réce és nyílfarkú réce lehet az év madara 2025-ben; a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján július 25-én délig várja a szavazatokat.

Az MME 1979-óta választja meg az év madarát. Július 25-ig a klímaváltozással is fenyegetett tavak és mocsarak "nagyköveteként" három récefaj: a böjti réce, a kanalas réce és nyílfarkú réce közül választhat a lakosság - közölte az MME. Böjti réce Eurázsiában fészkel, Délnyugat-Angliától egészen a Csendes-óceánig, elsősorban az európai lomb- és elegyes erdők, továbbá az ázsiai erdőssztyepp- és sztyepprégiókban.

Fészkeléskor előnyben részesíti a sík vidéki nyílt vízfelülettel rendelkező mocsarakat és mocsárréteket, szikes tavakat, nedves réteket, a halastavi költése ritka. Előszeretettel táplálkozik sekély tocsogókon, főleg magokat, zöld növényi részeket és gerincteleneket fogyaszt. A böjti réce vonuló madár, a telet Afrikában, a Száhel-övezetben, valamint Ázsiában tölti. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint, világállománya, európai és hazai állomány is csökken.

Böjti réce. Forrás: Wikipédia
Böjti réce. Forrás: Wikipédia

A kanalas réce Európa, Ázsia és Észak-Amerika sarkkörtől délre fekvő területein költ. Fészkeléskor kifejezetten keresi a sekély tavakat, szikes tavakat és réteket, mocsárréteket, elsősorban ott, ahol szigeteket is talál. Valamennyi réce közül ennek a fajnak alkalmazkodott a csőre leginkább a vízfelszíni szűrögető táplálkozáshoz. Vonuló madár, amely Közép- és Nyugat-Európában, Észak-Afrikában, Dél-Ázsiában, Észak-Amerika déli területein és Közép-Amerikában telel. A kanalas réce fokozottan védett, természetvédelmi értéke szintén 100 ezer forint.

Kanalas réce. Forrás: Wikipédia
Kanalas réce. Forrás: Wikipédia

A madár világállománya csökken, az európai állomány stabil, míg a hazai csökkenő tendenciát mutat.

A nyílfarkú réce az északi félteke mérsékelt övi régiójának fészkelője. Fészkelés során kötődik a szikes tavakhoz és mocsarakhoz. A vízben és a vízparton parti növényzettel, magokkal és kisebb gerinctelenekkel (rovarok, rákok, kagylók) táplálkozik. Vonuló madár, Afrikában, Dél- és Kelet-Ázsiában, Észak-Amerika déli területein, Közép-Amerikában és Dél-Amerika északi peremén telel.

Nyílfarkú réce. Forrás: Wikipédia
Nyílfarkú réce. Forrás: Wikipédia

A nyílfarkú réce védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×