eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Concept of future war and disasters. A robot with two legs and gun turrets walks the street of a city which has been destroyed. Either by war og natural disaster.
Nyitókép: mikkelwilliam Getty Images

Gyilkos robotok és robotok gyilkosai – a mesterséges intelligencia teljesen átalakítja a háborúkat

A napokban rendezték meg Washingtonban a mesterséges intelligenciát fejlesztő cégek második találkozóját. Az Egyesült Államokban egyre több olyan fegyver jelenik meg, amelynek vezérlését már MI segíti.

A konferencia legfontosabb célja az volt, hogy a fejlesztő cégek bemutassák a hadsereg vezetőinek a mesterséges intelligenciában (MI) rejlő óriási lehetőségeket. Sokan ugyanis még mindig attól tartanak, hogy a "gondolkodó robotok" hamarosan átvehetik az irányítást az emberektől, és saját maguk dönthetnek akár fegyverek alkalmazásáról is. Az egyik vezető amerikai szoftverfejlesztő cég igazgatója azonban igyekezett eloszlatni ezeket a félelmeket. Alex Karp a Fox News-nak adott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy az ember még jó ideig nem lesz kihagyható a döntéshozatali láncból, mi több a fejlesztések célja is az: ne a roboté legyen az utolsó szó.

A Palantir vezérigazgatója arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia elsősorban a gyorsaságot jelenti. Hatalmas mennyiségű információból percek vagy akár másodpercek alatt képes kikeresni a legfontosabbakat, és azokat olyan formában az ember elé tárni, amely alapján már könnyen lehet döntést hozni. Mint mondta, az MI-fejlesztésben Kína és Oroszország is óriási fantáziát lát és már sikerült jelentős eredményeket elérniük, így ha az USA meg akarja őrizni katonai vezető szerepét, akkor nem maradhat le ebben a versenyben.

Digitally generated post-apocalyptic scene depicting a desolate urban landscape with tall buildings in ruins, overgrown vegetation and lots of rogue A.I. airborne VTOL-capable non-Humanoid UAVs (drone), featuring a devastating array of under-slung and wing-mounted lasers, missiles, and laser small cannons. 

The scene was created in AutodeskÂŽ 3ds Max 2023 with V-Ray 6 and rendered with photorealistic shaders and lighting in ChaosÂŽ Vantage with some post-production added.
Már nincs messze az, amikor a csatatereken és a levegőben robotok harcolnak drónok ellen. Forrás: Getty Images

Alex Karp azt mondta, a csendes-óceáni térségben a béke vagy háború kérdését az döntheti el, melyik szemben álló félnek van fejlettebb mesterséges intelligenciával támogatott hadereje. Példákat is sorolt a Palatir első embere. A harctéri parancsnokok számára már léteznek olyan digitális térképek, amelyeken 3D-ben láthatják nemcsak a szemben álló csapatok elhelyezkedését és fegyverzetét, hanem azt is, hogy a saját katonáik számára milyen gyorsan és mekkora mennyiségben tudnak ellátmányt, lőszert küldeni, illetve a földön zajló hadmozdulatokat a légierő hogyan képes támogatni.

De a mesterséges intelligencia sokat segíthet abban is, hogy miként tervezzenek meg egy hadjáratot. Ahogy egy régi mondás tartja: az amatőrök a stratégián vitatkoznak, míg a profik a logisztikát tervezik. Az MI támogatásával gyorsan megtalálhatók az ellátási láncokban rejlő hibák, vagy kiszúrhatók a beszállítók között azok,

amelyek alvállalkozói esetleg biztonsági kockázatokat jelenthetnek, mert mondjuk az ellenséggel is üzletelnek.

"Ma már nem számít, ha egyszerre akár ötven célpontot is kell megsemmisíteni. Csak az a lényeg, hogy legyen hozzá elegendő lőszer" – folytatta Alex Karp. Ugyanakkor a mesterséges intelligencia jócskán feljavíthatja a régi, már elavultnak számító fegyverek hatékonyságát is, hiszen nagyságrendekkel pontosabb felderítést és célzást tesz lehetővé.

A digitalizáció minden korszerű hadsereg számára a fejlesztés legfontosabb iránya. Forrás: Getty Images
A digitalizáció minden korszerű hadsereg számára a fejlesztés legfontosabb iránya. Forrás: Getty Images

A konferencián egy volt amerikai hírszerzőtiszt, Shannon Clark is előadást tartott. Ő arról beszélt, hogy a mai, MI támogatta szoftverek jócskán lerövidíthették volna az iraki vagy az afganisztáni háborút, ráadásul a kimenetelük sem lett volna egy pillatanra sem kétséges. Az amerikai légierő vezérkari főnöke ezt azzal toldotta meg, hogy az USA nem maradhat le a számítógépes rendszerek fejlesztésében Kína, vagy Oroszország mögött, hiszen ma már az elektronika a harcérték legmeghatározóbb eleme. C.Q. Brown tábornok úgy fogalmazott:

"Ha harcolnunk kell, akkor azt teljes erőbedobással tesszük, mert győzni akarunk. Ehhez pedig a legjobb fegyverek kellenek."

Már az amerikai törvényhozók is felismerték a mesterséges intelligencia fejlesztésének fontosságát. A szenátus két pártjának képviselőiből álló egyik bizottsága 33 oldalas jelentést tett közzé, amelyben azt kérte a kongresszustól, hogy különítsen el 32 milliárd dollárt az MI-fejlesztésekre. A testület republikánus tagja, Mike Rounds szenátor azt hangoztatta, hogy az MI nemcsak a hadviselésben, hanem a rák és a fertőző betegségek elleni küzdelemben is fontos szerepet játszik. A szenátusi bizottság éppen ezért azt is javasolta, hogy a törvényhozás alsó háza mielőbb dolgozza ki a mesterséges intelligencia fejlesztésének és tesztelésének jogi követelményeit.

Ehhez a már sokat idézett Alex Karp annyit tett hozzá: "Nekünk kell meghatároznunk az MI fejlesztés keretit és szabályait, mert az ellenfeleink rendre áthágják a jogállamiság határait, semmibe veszik az emberi jogokat és a hadviselés nemzetközi szerződésekben rögzített normáit."

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×