eur:
395.42
usd:
368.57
bux:
71904.13
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: YouTube

Egy titokzatos ősi kultúra kincseire bukkantak – videó

Kifejezetten értékes relikviák kerültek elő a sivatagban.

Nagyjából 2000 éves kincsekre bukkantak Kazahsztánban, amelyek a rejtélyes Kangcsü nevű ország fennállásának idejéből származnak – számolt be a Live Science-ra hivatkozva a 24.hu. A leletek egy sírhelyben feküdtek a turkesztáni sivatagban.

Ez az állam a Kr.e. 5. és Kr. u. 4. század között állt fenn, de ezen kívül rendkívül keveset tudnak róla a történészek. Kangcsü kereskedett az ókori Kínával és a Római Birodalommal is, a most megtalált tárgyak pedig arról árulkodnak, hogy kiváló mesteremberek éltek az országban.

A régészek három ősi sírt tártak fel, közülük kettőt kifosztottak a történelem során, az egyikben viszont sok jó állapotú leletet, köztük aranyból készült ékszereket, dísztűt, gyöngyöket, övcsatot, nyílhegyeket és egy nagy, bronzból készült tükröt fedeztek fel.

A szakértők úgy ítélik, hogy utóbbi Kínából származik, a Han-dinasztia idejéről, amely Kr. e. 206 és Kr. u. 220 uralkodott. Az ilyen tárgyak egész Eurázsiában rendkívül értékesnek számítottak, ami azt jelzi, hogy a nő, aki mellé eltemették gazdag és befolyásos lehetett.

Két rubin és türkiz berakásos arany fülbevaló is előkerült a föld alól, ezek a Kr. e. 1. században készülhettek, és kifejezetten díszesek. Az ékszerek holdsarló alakúak és úgy alakították ki, hogy visszaverje a napfényt.

A relikviákat a Kazah Köztársaság Nemzeti Múzeumában fogják kiállítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×