eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pexels.com

Processzor lett az emberi agyból - ez lehet az informatika jövője

Emberi agyszövetet használtak fel a processzorhoz.

A svájci FinalSpark startup cégnek sikerült elkészítenie a világ első, emberi agyszöveten alapuló processzorát, derül ki a Frontiers in Artificial Intelligence című tudományos szaklapban közzétett publikációból.

A 16 organoidból álló neuroplatform szakértői várakozások szerint az informatika jövőjét hozhatja el. Az organoid tulajdonképpen egy szerv miniatürizált változata, amit mesterségesen hoznak létre annak érdekében, hogy utánozni tudja az adott szerv kulcsfontosságú funkcionális, szerkezeti és biológiai összetettségét -írja a 24.hu.

A FinalSpark kutató szerint a processzor milliószor kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos CPU.

A cég a nagy nyelvi modellek, mint a ChatGPT mögött álló GPT-3 betanítását hozta példának, amihez 10 GWh energia szükséges, amíg az emberi agy teljesítményfelvétele mindössze 20 W.

Amennyiben a bioprocesszor képes lesz elérni a FinalSpark által említett energiatakarékos működést, a nagy igénybevételű feladatok elvégzésénél is valós alternatívát jelenthet a mostani CPU-kkal szemben - írja a portál. A fejlesztés a biológia, a szoftver és a hardver hármasából álló össze. Összesen négy tömbből áll, és mindegyikben négy organoid található.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×