eur:
392.44
usd:
363.09
bux:
72077.62
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
koronavírus világjárvány
Nyitókép: Pixabay

Most fog bedurranni egy Covid-járványhullám

Lefolyása azonban enyhe lesz. A FLiRT-mariánsok vannak terjedőben.

A koronavírus FLiRT-variánsai – amely nevének betűi az aminosav mutációit takarják – terjedőben vannak Európában és az Egyesült Államokban is, miközben a vírus tovább mutálódik a korábban megismert törzsekből – írja a CNBC-re hivatkozva a hvg.hu.

A FLiRT-variánsok az omikron alvariánsai. Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint egyelőre kevés bizonyíték van arra, hogy az újonnan megjelenő törzsek a korábbiakhoz képest súlyosabb problémákat okoznának, ugyanakkor úgy tűnik, egymástól függetlenül ugyanazok a mutációk alakultak ki náluk.

Amerikában a KP.2 nevű törzs tekinthető dominánsnak, az összes eset 28,2 százalékáért felelős. A KP.1.1 – a FLiRT egy másik variánsa – okozta megbetegedések száma szintén emelkedik, jelenleg 7,1 százalékra tehető a tengerentúlon.

Európában már 14 országban észlelték az új variánst.

Az Egészségügyi Világszervezet egyelőre nyugtat: május elején azt közölte, egyelőre kevés új esetet regisztráltak, ugyanakkor néhány országban már enyhe növekedés volt tapasztalható. Jennifer Horney, a Delaware Egyetem epidemiológusa szerint jelenleg nem valószínű, hogy a törzsek olyan jelentős fertőzési hullámot váltanának ki, mint korábban, amikor az emberek immunitása alacsonyabb volt. Ugyanakkor az új törzsek az esetszámok emelkedését okozhatják a nyári hónapokban.

A megbetegedések valószínűleg enyhe tünetekkel járnak majd együtt.

Címlapról ajánljuk

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×