eur:
394.57
usd:
365.4
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.

Egy új, folyamatosan adatokat szolgáltató eszköz sokat segíthet az orvosoknak, szakápolóknak a cukorbetegek állapotának monitorozásában. A szakemberek szerint az eszköz használata bárki számára egyszerű lehet. Az Észak-budai Szent János Centrumkórház diabetológiai osztályvezető orvosa azt mondta az InfoRádióban, hogy a szöveti glükózmonitor rendszer (CGM) jelentősen megkönnyítheti a cukorbetegek életét.

A szenzor egy szöveti cukormérő eszköz. Kis János Tibor hozzátette: ezt a szenzort az érintett páciensek saját maguk helyezik be a bőr alatti zsírszövetbe, ahol viszonylag hosszú ideig – általában egy-két hétig – ott is marad.

Ezzel az új lehetőséggel már nem kell a cukorbetegeknek az ujjbegyükből rendszeresen tűszúrással vért nyerniük ahhoz, hogy megmérjék a vércukorértéküket.

A beültetést követően az eszköz folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi a szervezetben megtalálható glükóz. A diabetológus közölte: amikor a betegek ujjbegyes kapilláris cukrot mérnek tűszúrást követően, akkor naponta nagyjából 1-8 alkalommal történik vércukormérés, ezzel szemben a szenzorok percenként vagy ötpercenként adnak információt arról, hogy éppen mekkora a szöveti cukornak a mértéke. Mindez azt jelenti, hogy a szenzor naponta egy perc alatt 288, míg öt perc alatt 1440 eredményt mutat.

A CGM-rendszer alapvetően három részből áll:

  • az érzékelőből,
  • a továbbítóból/transzmitterből
  • és a monitorból.

A monitor leggyakrabban egy okostelefon. Fontos tudni, hogy a CGM által mért glükózérték nem azonos a vércukorértékkel, mivel a glükóznak 5–10 perc szükséges ahhoz, hogy a vérből átkerüljön a szövet közötti folyadékba, illetve ezt a szenzornak még meg is kell mérnie, majd a monitornak ki kell jeleznie. A glükózszint változásai átlagosan kilenc (3–20) perccel később jelennek meg a vér glükózszintjéhez képest, ezt hívják késési időnek.

A CGM trendeket, változásokat mutat,

a mért adatok óriási száma miatt kiderülnek azok a magas és alacsony vércukorkilengések, amelyek a napi néhány mérésből nem biztos, hogy felismerhetők.

A szenzorok egy bizonyos részét kalibrálni kell ujjbegyes vércukorméréssel, többnyire naponta egy-két alkalommal, míg más szenzorok gyárilag kalibráltak, ezeknek a használatánál nem szükséges kalibráció.

Kis János Tibor kiemelte, hogy az eszköz használata nagyon egyszerű, a glükózszenzor tizenöt napon át működik, és az érintettek feltölthetik az úgynevezett ételfotóikat is a rendszerbe. A beérkező adatokat, képeket kiértékelik az orvosok, a dietetikusok vagy a szakápolók, amely után kiderül, hogy a páciens jól becsülte-e fel aktuális étkezésének szénhidráttartalmát, glikémiás indexét (vércukor-emelő képességét).

A szakorvos tájékoztatása szerint az eszköznek körülbelül akkora a mérete, mint két, egymás mellé helyezett ötforintos érme, és egyáltalán nem bonyolult a szenzor felhelyezése. Az eszközhöz ad a forgalmazó cég egy fél alma méretű belövő szerkezetet, amellyel viszonylag könnyedén be lehet juttatni a bőr alatti zsírszövetbe. A szerkezet alján található egy védőtapasz, illetve egy védődugó, amiket le kell venni, majd a felkaron fel kell helyezni a felszúrásra kívánt helyre a szenzort. Ha a páciens ezzel végzett, akkor már csak meg kell nyomnia az eszközön lévő gombot, ami után automatikusan beülteti magát a szenzor a bőrbe.

Az eszközt QR-kódos megoldáson keresztül lehet összekapcsolni az okostelefonokkal.

A diabetológus szakorvos hozzátette: a 22 ezer forintért megvásárolható mérőeszközre egyelőre nincs állami támogatás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×