eur:
388.68
usd:
361.65
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Nyitókép: Forrás: Pixabay

Császárpingvin-fiókák ezrei pusztultak el

Az antarktiszi tengerjég rekordtempójú olvadása miatt a fiókáknak kevés az esélyük az életben maradásra.

Az antarktiszi tengerjég rekordtempójú olvadása miatt tavaly sok ezer császárpingvin-fióka pusztult el, ami a kontinens császárpingvin-kolóniáinak ötödét érintette - állapította meg a brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) tanulmánya.

Az Antarctic Science folyóiratban a pingvinek világnapján publikált dokumentumot jegyző kutatók a térségről készült műholdas felvételek elemzésével állapították meg az olvadó jég pingvinszaporulatra gyakorolt hatását.

Ha a tengerjég, amelyen a kolónia neveli fiókáit, még az előtt széttöredezik, mielőtt a fiókáknak az úszáshoz nélkülözhetetlen, vízlepergető tollazata kinőne, kevés az esélyük az életben maradásra. Még ha képesek is fennmaradni az úszó jégtáblákon, a szüleik nem találják meg őket, és nem tudnak gondoskodni a táplálásukról.

2023-ban a tanulmány szerint 66 császárpingvin-kolóniából 14-et érintett a probléma, előző évben pedig 19-et. A szaporulatok pusztulását az utóbbi években a tengerjégnek a klímaváltozás miatti példátlan mértékű olvadásával magyarázták a kutatók.

A nyári tengerjég mennyiségének drasztikus csökkenését 2022-ben és 2023-ban is tapasztalták a kutatók. Jelenleg még a becslések szerint több százezerre tehető a legnagyobb testű pingvinfaj, a császárpingvin populációjának létszáma, de a tudósok arra figyelmeztettek, hogy amennyiben az üvegházhatású gázkibocsátás a jelenlegi ütemben folytatódik, az évszázad végére a kihalás várhat rájuk.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×