eur:
393.15
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Close up of womans hand typing on computer keyboard in the dark against colourful bokeh in background, working late on laptop at home
Nyitókép: d3sign/Getty Images

Komoly biztonsági résre derült fény, de nincs mit tenni

A Lenovo és az Intel eszközei is érintetek.

Javítatlan hiba van néhány korábbi Lenovo és Intel eszköz alapszoftverében, melynek segítségével akár a hackerek is behatolhatnak a szóban forgó gépekbe – hívta fel a Binarly nevű kiberbiztonsági vállalat a jelentésében, amit a hvg.hu szemlézett.

A szóban forgó, régebbi gépek esetében az jelenti a problémát, hogy már véget ért a támogatásuk, így a gyártók nem fognak foltozást kiadni a biztonsági résekhez. A hiba a Lighttpd nevű nyílt forráskódú webszerverben lapul – bár ez jó eséllyel nem cseng ismerősen senkinek, egy sor technológiai termékben alkalmazzák, a firmware (alapszoftver) komponensekben is – olvasható.

Mint kiderült, a Lighttpdnél 2018-ban bukkantak rá a távolról kihasználható szoftveres sérülékenységre, amit kihasználva a kiberbűnözők létfontosságú biztonsági adatokhoz férhetnek. A Lighttpd szakemberei ezt ugyan csendben javították, de nem adtak ki hozzá egy CVE-azonosítót, amivel a Lighttpd szoftverét használó vállalatok is javítani tudták volna a sebezhetőséget. Pedig – jegyzi meg az Ars Technika – sok olyan termékben használják a szoftvert, amelyekhez az American Megatrends International szállítja a firmware-szoftvert.

A szóban forgó hiba javítását bizonyos hardverek már sosem fogják megkapni, már csak azért sem, mert többségük hivatalos támogatási ciklusa már véget ért.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×