eur:
395.84
usd:
369.27
bux:
72029.56
2024. július 2. kedd Ottó
napkitörés
Nyitókép: NASA's Goddard Space Flight Center/SDO

Egyszerre két, rendkívül erős napkitörés érte el a Földet

A jelenség az elmúlt hat év legerősebb geomágneses viharát okozta.

Március 23-án egy 1,1-es magnitúdójú, X-osztályú (legnagyobb erősségű) napkitörés történt, ami ráadásul ezúttal mert két napfolt (az AR3614 és az AR3615) egyidejű robbanásával indult. A szinkronrobbanás miatt egy óriási plazma- és sugárzásfelhő lövellt ki a Napból, aminek egy része eltalálta a magnetoszférát, ami így meggyengült, és töltött részecskék mélyebbre is be tudtak hatolni a légkörbe - írta a Telex a SpaceWeather.com beszámolója alapján.

A szombati geomágneses vihar elérte a G4-es szintet (erősségjelző kategória - G4-es esetén már a 45. szélességi fokon, vagyis többek közt Magyarországon is megjelenik a sarki fény). Emiatt lehetett sarki fényt látni Ausztráliában, Új-Zélandon és Alaszkában is, és Magyarországon is felderengett egy-két helyen.

A lap összegzése szerint néhány kutató úgy véli, valójában már el is értük a szoláris maximumot (a Nap 11 éves ciklusának végén megszaporodnak a napfoltok és a napkitörések, végül felcserélődnek a csillag mágneses pólusai), pedig csak egy évvel későbbre lőtték azt be. 2024-ben már hat X-osztályú napkitörés történt, míg 2023-ban egész évben tizenkettőt regisztráltak, tehát láthatóan gyakoribbak.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
A piac végül csak legyőzte Erdoğant: Törökországba visszatért a józan ész

A piac végül csak legyőzte Erdoğant: Törökországba visszatért a józan ész

Feladta a minden közgazdasági racionalitást mellőző kísérletét Erdoğan török elnök, amely szerint a magas infláció ellen alacsony kamatokkal lehet harcolni. Újraválasztása után egykori Wall Street-i bankárokat ültetett a jegybank és a pénzügyminisztérum élére, és szabad kezet adott nekik a korábbi gazdaságpolitikai hibák kijavítására. A gazdaságpolitika döntéshozói nagy lendülettel álltak munkába, és a piac ezt látványosan díjazza. Ám az is látszik, hogy a bizalom nem állt helyre a török vezetés kapcsán, a kockázatokat nem is szabad alábecsülni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×