eur:
394.5
usd:
365.2
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Carrier Rocket Soyuz-FG Takes Off. 3D Scene.
Nyitókép: 3DSculptor/Getty Images

Útnak indult a Szojuz MSz-25 három űrhajóssal a Nemzetközi Űrállomásra

Egy fehérorosz, egy orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén szombaton, közép-európai idő szerint 13:36-kor útnak indult a Szojuz űrhajó a Bajkonur űrállomásról a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A Szojuz MS-25 űrhajó indítását eredetileg csütörtökre tervezték, de akkor 20 másodperccel a felszállás előtt műszaki problémák miatt megszakították az indulást.

Az űrhajó fedélzetén a fehérorosz Marina Vasziljevszkaja, az amerikai Tracy Dyson, a NASA űrhajósa és Oleg Novickij orosz űrhajós indult a Földtől 400 kilométerre keringő űrállomásra, amelyen várhatóan hétfőn dokkolnak.

Vasziljevszkaja, aki a Belavia légitársaságnál dolgozik utaskísérőként, az első fehérorosz űrhajós. Dysonnak ez a harmadik, Novickijnak pedig a negyedik űrrepülése.

A fehérorosz űrhajósnő az ISS-en tervezett 12 napos tartózkodása alatt tudományos kísérleteket végez, és spektrális felvételeket készít a Föld felszínéről.

Novickij és Vasziljevszkaja két hét múlva a Szojuz MS-24 űrhajóval tér vissza a Földre az amerikai Loral O'Hara társaságában, aki 2023. szeptember 15-én érkezett az űrállomásra.

Bajkonur, 2024. március 21.
Oleg Novickij orosz, Tracy Caldwell Dyson amerikai és Marina Vasziljevszkaja fehérorosz űrhajós, a Szojuz MSz-25 orosz űrhajó legénységének tagjai (b-j) beszállás előtt a bajkonuri űrközpontban 2024. március 21-én. A három űrhajós a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra indul.
MTI/EPA/Reuters pool/Pavel Mihejev
Tracy Caldwell Dyson amerikai, Oleg Novickij orosz, és Marina Vasziljevszkaja fehérorosz űrhajós, a Szojuz MSz-25 orosz űrhajó legénységének tagjai (b-j) beszállás előtt a bajkonuri űrközpontban. A három űrhajós a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra indul. MTI/EPA/Reuters pool/Pavel Mihejev

Dyson szeptemberig marad az űrállomáson, majd Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub űrhajósokkal együtt indul haza. Az 59 éves Kononyenko tartja az ISS-en tartózkodás rekordját: szeptember 23-ig tartó ötödik missziójának végére átlépi az űrben töltött 1000 napot is.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×