eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Szabad szemmel is láthatóvá válhat az Ördög üstököse - videó

A 30 kilométer átmérőjű Devil's Comet (Ördög üstököse), hivatalos nevén a 12P/Pons-Brooks nagyjából 71 évente érkezik a Nap közelébe ellipszis alakú pályáján.

Paul Storm, a Warwicki Egyetem asztrofizikusa szerint az üstökös várhatóan eléri a 4,5 magnitúdót, így az Egyesült Királyságban egy sötét helyről is láthatónak kell lennie - írja az Index.

A The Guardiannek azt nyilatkozta a szakértő, hogy az üstökös fényes csillagok mellett halad el, ami bizonyos időpontokban, különösen március 31-én megkönnyíti a megfigyelést.

A csillagászok már megpillantották az űrutazót az égbolton, szerintük a következő hetekben még fényesebb lesz. Mint írják,

várhatóan áprilisban éri el legfényesebb állapotát, a várakozások szerint április 21-én lesz legközelebb a Naphoz.

Az üstökös időnként kitör, amikor a csillagunkból érkező sugárzás feltöri rajta a jeges burkot, azaz jégvulkanikus olvadékot lövell az űrbe - írja a lap.

A National Geographic is írt a napokban a várható érdekesebb csillagászati jelenségeket felsorolva az üstökösről, megjegyezve, hogy hosszabb záridős fotókon fog a legszebben mutatni a csóvája, a megfigyelési élményt pedig nagyban növeli már egy kisebb távcső vagy binokulár is.

A Halley-típusú periodikus üstököst először Jean-Louis Pons fedezte fel 1812. július 12-én, majd 1883-ban William Robert Brooks is megpillantotta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×