eur:
396.5
usd:
370.86
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: By NASA/Steve Freeman - This image or video was catalogued by Armstrong Flight Research Center of the United States National Aeronautics and Space Administration (NASA) under Photo ID: AFRC2023-0198-03., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=143885847

Hatalmas áttörés: a repülés új dimenziói nyíltak meg

Olyan repülőgépet épített a NASA és a Lockheed Martin, amely hangrobbanás nélkül képes átlépni a hangsebességet. A védelmi szektor számára ez nagy lehetőség, a polgári repülésben azonban egyelőre várni kell a szuperszonikus repülőgépek reneszánszára.

A hangsebesség hangrobbanás nélküli átlépése olyan mérnöki innováció, amit évtizedes távlatokban is jegyezni fognak a repülés történetében – mondta az InfoRádióban Varga G. Gábor, az Egek Ura Blog alapítója. A szakértő elmondta, ez csak olyan aerodinamikai jellemzők mellett lehetséges, amelyek bizonyos kihívásokat támasztanak a gép irányításával szemben.

Magyarázata szerint ehhez olyan formájúra kell tervezni a repülőt, ami akadályozza a pilóták kilátását. Hozzátette, a mai technológiai színvonal lehetővé teszi a pilóták érzékszerveinek helyettesítését kamerákkal, hangszondákkal, de

az, hogy ezt a koncepciót élesben, élő emberekkel alkalmazzák, mindeddig példátlan volt.

Mindazonáltal két fontos feltételnek teljesülnie kell, hogy ez a technológia a repülés mindennapjaiban is használható legyen – tette hozzá a szakértő. Az egyik nyilvánvalóan a hajtóművek teljesítménye, hiszen a szuperszonikus repülésnek komoly teljesítményigénye van – ami egyáltalán nem magától értetődő egy repülőgép esetén. Azt is hozzáfűzte, hogy a mai világban, a jelenlegi energiaárak mellett lényeges kérdés az energia- és költséghatékonyság is.

A másik kiemelten fontos ekkora sebességnél, az a sárkányszerkezet teherbíró képessége, ami nem csupán aerodinamikailag jellemzi a repülőt, hanem anyagválasztás és megmunkálás szempontjából is – tette hozzá. Azaz, mint mondta, nagyon összetett innováció ez a repülőgép.

Mindezek alapján Varga G. Gábor arra számít, hogy a NASA és a Lockheed Martin új szuperszonikus repülőgépe első lépésben a hadiipar számára jelent nagy lehetőséget. Hangsúlyozta, nem is feltétlenül a szuperszonikus sebesség az igazán fontos, hanem az, hogy a gép nehezen legyen azonosítható. Kifejtette, ebber rejlik a dolog kulcsa, ugyanis a hangrobbanás, amit a szuperszonikus repülők okoztak, megkönnyítette a felderítésüket.

Ez az új technológia komoly kihívás elé fogja állítani a felderítő szolgálatokat.

A polgári repülés számára ez a technológia még túl drága. Emlékezetes, hogy ez okozta a Concorde végét is – idézte fel Varga G. Gábor, az Egek Ura Blog alapítója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×