eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az X-59 Quesst, a NASA csendes szuperszonikus repülője
Nyitókép: NASA/Lockheed Martin Skunk Works

A NASA "új Concorde-ja" felforgathatja a repülők világát - videó

Többéves fejlesztés után az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) és a Lockheed Martin repülőgépgyár a napokban bemutatta legújabb sugárhajtású repülőgépét, az X-59 Quesst típust a gyártó kaliforniai létesítményében.

A NASA legújabb kísérleti repülőgépét úgy fejlesztették, hogy az eddigieknél jóval kisebb hangrobbanással is képes legyen a hanghatár átlepésére. Akkor következik be a hangrobbanás, amikor a repülőgépek szuperszonikus sebességre (több mint 1060 km/óra) kapcsolnak. Ezzel szemben a Quesst sokkal alacsonyabb hanghatással jár repülés közben, ezért szakértők a hangját leginkább egy kocsiajtó becsapódásához hasonlítják - írta a hirado.hu.

Szakértők szerint a NASA új fejlesztése forradalmasíthatja a szuperszonikus repülést, és gyorsabb utazást, szállítást, egészségügyi ellátást tehet lehetővé.

Az egyelőre kísérleti stádiumban lévő X-59-es több évtizedes kutatás eredménye, amelynek során radikálisan új gyártási folyamatokat alkalmaztak, többek között kiterjesztett valóság technológiát, robotfúrást és 3D-s modellezési technikákat.

Egy rövidebb videó a repülőről, lejjebb a hivatalos bemutató teljes közvetítése:

A NASA leírása szerint a 99,7 láb (mintegy 30 méter) hosszú és 29,5 láb (majdnem 9 méter) széles repülőgép alakja és a benne található technológiai fejlesztések teszik lehetővé a csendes szuperszonikus repülést. Az X-59 vékony, elkeskenyedő orra a teljes hossz csaknem egyharmadát teszi ki, és megtöri a lökéshullámokat, amelyek egy szuperszonikus repülőgép hangrobbanását okoznák. Emiatt azonban a pilótafülke a repülőgép hosszának csaknem felénél található. Előre néző ablak híján a pilóták nagy felbontásű külső kamerák képeit látják a pilótafülkébe szerelt 4K képernyőn (XVS, eXternal Vision System technológia).

A hajtómű a repülő hátsó, felső részén kapott helyet, "simán" hagyva a gép többi felületét és megakadályozva ezzel, hogy a lökéshullámok az X-59-es mögött "összecsapódjanak", hangrobbanást okozva.

A tesztek szerint a fülsiketítő hangrobbanást nagyjából olyan szintre sikerült csillapítani, mint amilyen egy autó ajtajának becsapása.

Így vizsgálják a gép által okozott hanghatásokat:

Jim Free, a NASA munkatársa a kaliforniai bemutatón elmondta: amint az X-59-es készen áll a bevetésre, az Egyesült Államok előre kijelölt lakott területei felett fog repülni, hogy adatokat gyűjtsön arról, az ott élők hogyan reagálnak az általa keltett, a szokásosnál enyhébb hanghatásokra.

A portál megjegyzi: a NASA és a Lockheed Martin közös projektje azonban nem az egyetlen fejlesztés, melynek célja a hangrobbanás nélküli kereskedelmi repülés. A sugárhajtású repülőgépekre specializálódott Boom Technology által fejlesztett Boom Supersonic XB-1 típusú repülőgépe is hasonló babérokra pályázik 2027-ig, amikor a gép első repülését tervezik.

Bár kísérleti projektekről van szó, az is cél, hogy a döntéshozók ismét lehetővé tegyék a kereskedelmi célú szuperszonikus repülést - a Concorde tragédiája óta ugyanis nem fejlesztettek a hangsebességnél gyorsabban haladó repülőt

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×