eur:
394.87
usd:
367.67
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
fotó: Civertan Grafikai Stúdió, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1236177
Nyitókép: Civertan Grafikai Stúdió, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1236177

Megtalálták a törökök ostromtáborát - muzeológiai szenzáció Drégelynél

Azonosították az ostrom helyszínét és magát a törökök katonai táborát is Drégelynél a Dornyay Béla Múzeum munkatársai.

A lelepo.hu számolt be a kutatásról, amely során fémdetektoros vizsgálat juttatta közelebb a szakembereket Drégely várának ostromához. A várban több korszak pénzérméit is fellelték.

A keresés során munkájukat nem segítette, hogy az egykori nagyoroszi laktanya gyakorlótérként használta a kiszemelt területeket.

Kiemelték, a várban rengeteg csokipapír, valamint sörös doboz nyitófüle mellett több korszak pénzérméi mutatták meg az erősség középkori és kora újkori használatát.

Történelem

Mit ismert, Drégely várának kapitánya Szondi György volt, aki a törökök ostroma előtt megpróbálta a katonai szempontból már elavult végvárat megerősíteni. Ali budai pasa 1552 júliusában vonult fel a vár ostromára tizenkétezer fős seregével, vele szemben a magyarok alig 150-en voltak.

A gyalogsági rohamokat visszaverő magyar végváriak még életben maradt katonái végül a harmadik napon kitörtek, és Szondy kapitánnyal az élen mind hősi halált haltak a véres közelharcban.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×