eur:
396.42
usd:
369.84
bux:
71866.09
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pexels.com

A kutyák sem bírják a klímaváltozást, agresszívabbak lehetnek a melegtől

A szennyezettebb levegőjű, forróbb napokon több kutyatámadás történik, mint máskor.

A Harvard kutatói szerint gyakoribbak a kutyatámadások a forró napokon: 11 százalékkal ugrik meg a támadások száma a magas UV-sugárzással járó időszakokban – állapították meg az Euronews szerint.

Korábbi kutatások már kimutattak összefüggést egerek, patkányok és emberek esetében is a levegőszennyezés, a nagy meleg és az agresszió növekedése közt. Az ember legjobb barátjával kapcsolatosan ugyanakkor most először merült fel, hogy nagy melegben hajlamosabb támadni, mint máskor.

"A kutyák a forró, napos és szmogos időszakokban hajlamosabbak az agresszióra. A szélsőséges hőség és a légszennyezés társadalmi terhei közé tartoznak az állati agresszió költségei is" – fogalmaztak a kutatók.

A tanulmány készítésekor a 2009–2018 közti időszak kutyaharapásos eseteit vizsgálták nyolc amerikai városban. Összesen 69 525 kutyaharapást elemeztek, ami átlagosan napi három harapást jelenet.

A kutyaharapások száma 11 százalékkal nőtt a magasabb UV-szinttel járó napokon, 4 százalékkal a forróbb napokon, valamint 3 százalékkal a megnövekedett ózonszintű napokon. A kutyaharapások száma enyhén, egy százalékkal csökkent a nagy mennyiségű csapadékkal járó napokon. A kutya fajtáját, nemét, illetve azt, hogy ivartalanítva volt-e, nem vették figyelembe.

A magas hőmérséklet növelheti a pulzusszámot, a vérnyomást, az izzadást és megnehezítheti a légzést, ami fokozottabb stresszérzetet okozhat. A hőhullámok a tesztoszterontermelés megugrását is okozhatják, ami fokozza az agressziót. Egy 45 évet felölelő amerikai tanulmány szerint a meleg években és évszakokban megnő az erőszakos támadások száma. A nem erőszakos bűncselekményeket nem befolyásolta a hőmérséklet.

A meleggel együtt járó agresszió a társadalom minden részébe átcsapódik. A klímaváltozás hatására a földgolyó egyre melegszik: jelenleg a másfél fokos melegedés felé haladunk, ami azzal jár, hogy a Föld lakosságának 14 százaléka lesz kitéve ötévente legalább egyszer súlyos hőhullámnak. 2 fokos felmelegedés esetén ez 37 százalékot érint.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Föld alatti szén-dioxid tárolót építhet Szlovákia az RRF-pénzvesztés elkerülése érdekében

Föld alatti szén-dioxid tárolót építhet Szlovákia az RRF-pénzvesztés elkerülése érdekében

Azért, hogy elkerülje a helyreállítási támogatások egy részének elveszítését, a szlovák kormány azt mérlegeli, hogy egy föld alatti szén-dioxid tárolót épít az ország klímavállalásainak teljesítése érdekében, és így nem kényszerülnének az ipari kibocsátók sem további technológiai átalakításokra – írja az EurActive. A terv lényege, hogy 300 milliót irányítanának át a beruházásra, de sietni kellene a megvalósítással, mert az RRF-forrásokat csak 2026 nyaráig lehet felhasználni. Közben friss fejlemény, hogy az Európai Bizottság pozitív értékelést adott ki Szlovákia negyedik RRF kifizetési kérelme kapcsán, így további 799 millió euróhoz juthat hozzá rövidesen az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×