eur:
396.21
usd:
369.66
bux:
71797.95
2024. július 2. kedd Ottó
Guatemalaváros, 2016. február 2.A zikavírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) egyik példánya a guatemalai főváros, Guatemalaváros járványügyi intézetében 2016. február 1-jén. Ezen a napon az Egészségügyi Világszervezet, a WHO globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a zikaláz miatt. (MTI/EPA/Esteban Biba)
Nyitókép: MTI/EPA/Esteban Biba

Új eszközt vetnek be a szúnyogok ellen

Drónról szórják a vizekbe Kaliforniában azt a speciális baktériumot, ami csak a szúnyoglárvákra veszélyes.

Egyre nagyobb gondot jelentenek a szúnyogok Kaliforniában, és most új módon igyekeznek kezelni ezt a problémát: drónokat vetnek be a vérszívók ellen – írja a hvg.hu.

A szerkezetek segítségével baktériummal teli pelletet szórnak szét a vizeknél. A hagyományos irtási módszerek igen körülményesek, hiszen vagy egy hatalmas permetezőt kell az embernek a hátára vennie, vagy teherautókról, repülőgépekről kell megszórni a szúnyogokat. A drónokat azonban olyan helyeken is be tudják vetni, ami nehezen megközelíthető, ráadásul hatékonyabban is dolgoznak. Egy ember egy óra alatt egy 0,4 hektáros területet tud lepermetezni, addig ezt a munkát a drón kevesebb mint 2 perc alatt elvégzi. A drón kevésbé zavarja a vadvilágot is.

A kiszórt baktérium más élőlényre nem veszélyes, csak a szúnyogra. Miután a lárva elfogyasztja azt, a baktérium bekerül a bélrendszerébe, ahol aztán meggátolja, hogy tovább növekedjen. A szakemberek úgy vélik, a drónok használata jelentős előrelépést jelent a szúnyogirtás terén, mivel a vírus az idei évben még nem okozott megbetegedést.

Címlapról ajánljuk

Képeken Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója - videó

A magyar miniszterelnök kedd délelőtt érkezett az ukrán fővárosba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×