eur:
395.02
usd:
367.99
bux:
71510.05
2024. július 2. kedd Ottó
Felbocsátják az Európai Űrügynökség, az ESA Euclid nevű űrtávcsövét a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon 9 hordozórakétájával a floridai Cape Canaveral Kennedy Űrközpontjából 2023. július 1-jén. Az Euclid-küldetés célja a sötét anyag és a sötét energia természetének megértése, amihez az űrteleszkóp az égbolt egyharmadáról készít majd kiváló minőségű térképet a galaxisok térbeli eloszlásáról. A hordozórakéta a Nap-Föld rendszer L2 Lagrange-pontján állítja keringési pályára a teleszkópot.
Nyitókép: Cristobal Herrera Ulashkevich

Útnak indult a sötét univerzum titkait fürkésző Euclid űrtávcső

Elindult szombaton egymillió mérföldes világűrbeli útjára az európai űreszköz.

Az űrtávcső hatéves missziójának célja a sötét anyag és a sötét energia természetének megértése, amihez az égbolt egyharmadáról készít majd kiváló minőségű térképet a galaxisok térbeli eloszlásáról.

Az Euclidot egy SpaceX Falcon 9 típusú rakétával indították a floridai Cape Canaveral-i Kennedy űrrepülőtérről szombaton, és egy hónap múlva érkezik meg a rendeltetési helyére.

Az Euklidész ókori alexandriai görög matematikusról elnevezett, kéttonnás űreszköz a második Langrange-pont felé halad, amelynél egyforma a Föld és a Nap tömegvonzása, így az űrtávcső elhelyezkedése stabil lesz.

Nagy-Britannia 37 millió fonttal (16 milliárd forint) járult hozzá a 850 millió fontos küldetéshez.

A távcső létrehozásában a küldetésről döntő Európai Űrügynökség tagállamai, a misszió kereteit meghatározó tudományos közösség, a megalkotásban közreműködő több mint száz európai vállalat és egyesült államokbeli partnerek is részt vettek - mondta el Josef Aschbacher, az ESA főigazgatója.

A küldetésben Európa-szerte kétezer tudós vett részt, a tervezéstől a megépítésen át az elemezésig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×