eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán
Nyitókép: Unsplash.com

Életmentő lehet a szobában elhelyezett növény

Egy új kutatás azt bizonyítja, hogy a növények hatékonyan képesek kiszűrni a lakások szobáinak a levegőjéből a méreganyagokat.

Új szemmel nézhetünk ezentúl a szobanövényekre. Egy – a HVG által idézett – új tanulmány szerint ugyanis a növények a szépségük mellett az egészségünkre is jó hatással lehetnek, mivel kiszűrhetik a levegőből a mérgező vegyi anyagokat.

A Sydney-i Műszaki Egyetem egy friss kutatása arra a tudományos megállapításra jutott, hogy a különféle szobanövények hatékonyan képesek eltávolítani a mérgező benzingőzöket, beleértve a rákot okozó vegyületeket, például a benzolt is a beltéri levegőből.

A kutatás alapján a növények a mérgező vegyületek 97 százalékát nagyjából nyolc óra alatt tudják eltávolítani a zárt terekből.

A kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy a növények képesek alkalmazkodni a méreganyagok magasabb koncentrációjához, és így végül hatékonyabban és gyorsabban tudják tisztítani a levegőt.

Érdemes lehet tehát minél több növényt elhelyezni az otthonunk legkülönbözőbb pontjain, mivel azok amellett, hogy feldobják a helyiségek hangulatát, még a jobb levegőminőséghez is hozzájárulhatnak.

A növények légtisztító képességeivel összefüggésben hasonló megállapításokra jutott már több korábbi kutatás is. Sőt, a hatékonyabb levegőtisztítás érdekében hoztak már létre génmódosított szobanövényeket is.

Címlapról ajánljuk

Fagypont és 20 fok közötti kanyarok: időjárás a jövő héten

Kedden ugyan elszórtan előfordulhat eső, zápor, de alapvetően csendes, őszi idő várható a jövő héten több-kevesebb napsütéssel és 20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. A hét második felében a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken fagypont köré is hűlhet a levegő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Az élénkülő lakáspiaci kereslet közepette legfrissebb Hangulatfelmérésünkben arról is kérdeztük a szakértőket, hogy véleményük szerint az ország mely részein, milyen típusú lakások lehetnek az átlagnál keresettebbek az előttünk álló évben. Összesen 10 szakértő mondta el, milyen típusú és elhelyezkedésű lakóingatlanok iránt lehet az átlagosnál erősebb a kereslet, többen azt is megindokolva, hogy miért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×