eur:
394.43
usd:
365.32
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Ha ez a hétköznapokban is beválik, sok cukorbeteg fellélegezhet – videó

A Washingtoni Egyetem kutatói fejlesztették ki a GlucoScreen nevű eszközt, ami a mobil segítségével mondja meg, milyen magas a vércukorszintünk.

A GlucoScreen nevű fejlesztés lényege, hogy képes külön olvasó nélkül is mérni a vércukorszintet, így megfizethetőbbé és könnyebben elérhetővé válik a tesztelés – írta a hvg.hu az amerikai Proceedings of the ACM on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies című tudományos lap cikke nyomán.

A szerkezet tulajdonképpen egy speciális tesztcsík. Mindkét végén egy ragasztócsíkot helyeztek el: az egyiket a telefon hátuljához, a másikat pedig a kijelzőhöz kell rögzíteni úgy, hogy a csík a telefon vakuja felett haladjon el. Az eszköznek ugyanis annak fénye ad energiát a működéshez, amit a kütyü fotodiódái alakítanak át elektromos árammá.

A mért értékeket a szerkezet a képernyő szimulált érintésével adja át a mobilnak,

a rendszer pedig a mérési idő végén megadja, hogy milyen magas az illető vércukorszintje.

Mindez videón:

Washingtoni Egyetem tudósai – orvosok és mérnökök – által kifejlesztett rendszer képes a prediabétesz, azaz a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot felismerésére. Ilyenkor ugyanis a vércukorszint már magasabb, mint a normálisnak tekinthető felső határérték, de még nem éri el azt a szintet, amivel diagnosztizálni lehetne a cukorbetegséget.

A tesztek alapján úgy tűnik, a GlucoScreen 92,8 százalékos érzékenységgel dolgozik,

ami megfelel a kereskedelmi forgalomban kapható vércukorszintmérők eredményének. A szakemberek szerint a rendszer jól működik, így a jövőben azon dolgoznak majd, hogy más egészségügyi állapotot is hasonló módon lehessen tesztelni.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×