eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay.com

Súlyos veszélyre figyelmeztet egy kutatás a hormonális fogamzásgátlók miatt

Akik progesztogéntartalmú gyógyszerrel előzik meg a nem kívánatos terhességet, magasabb a mellrák kockázata.

A progesztogénhasználat 20-30 százalékkal növeli a mellrák rizikóját: jó hír ugyanakkor a rosszban, hogy amint befejezi egy nő az ilyen termék használatát, ez megszűnik – írja a The Guardian.

Az Oxfordi Egyetem kutatói a kombinált fogamzásgátlók kapcsán végzett vizsgálatok eredményeire építettek. Azok már megállapították, hogy az ösztrogént és progesztogént tartalmazó fogamzásgátlók használata növeli a mellrák kockázatát, és ez megszűnik, ha a nő már nem szedi azokat.

A Cancer Research UK vezetője, Claire Knight szerint ennek ugyanakkor nem kell visszatartania a nőket attól, hogy ilyen gyógyszereket szedjenek.

"Fogamzásgátlót leginkább az 50 év alatti nők szednek, akiknél a mellrák kockázata alacsonyabb. Aki csökkenteni szeretné a rák kockázatát, az a dohányzás mellőzésével, egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással, kevesebb alkoholfogyasztással és az egészséges testsúly megtartásával teheti a legtöbbet ezért. A fogamzásgátlók számos előnyéhez a rákhoz nem kapcsolódó kockázatok is párosulnak. Szedésükről mindenkinek személyre szabottan kell dönteni orvosi konzultációt követően" – fogalmazott Knight a kutatás finanszírozó szervezet képviseletében.

A PLOS Medicine szaklapban közzétett kutatás 9498 olyan nő adatait használta, akinél 20-49 éves kora között invazív mellrák alakult ki, valamint 18 171 olyan nő adatait, akinél nem alakult ki mellrák. A tudósok megállapították, hogy az emlőrákos nők 44 százalékának és az egészséges nők 39 százalékának a diagnózis felállítása előtt átlagosan három évvel hormonális fogamzásgátlót írtak fel.

Mintegy felük kizárólag progesztogén fogamzásgátlót kapott.

A kutatók becslése szerint a mellrák kialakulásának abszolút többletkockázata 15 év alatt öt év fogamzásgátló-használat esetében a 16-20 éves korosztályban 8 nő a 100 ezerből, míg a 35-39 éves korosztályban 265 nő a 100 ezerből. Azt is megállapították, hogy a mellrák fokozott kockázata fokozatosan csökkent a tabletta szedésének abbahagyását követő években.

Kirstin Pirie, a tanulmány egyik vezető szerzője szerint mivel a mellrák kockázata az életkor előrehaladtával nő, a fiatalabb nők a kockázatot elég kicsinek tarthatják ahhoz, hogy azt ellensúlyozzák a fogamzásgátló használatának előnyei a reproduktív éveik alatt.

Az eredmények azért fontosak, mert a csak progesztogén alapú fogamzásgátlás egyre népszerűbb, és 2020-ban a felírási arányok elérik a kombinált orális fogamzásgátlókét.

Kotryna Temcinaite, a Breast Cancer Now kutatási kommunikációs vezetője szerint a tanulmánynak vannak bizonyos korlátai: nem vizsgálták, milyen hormonális fogamzásgátlót szedtek a nők korábban, és azt sem, meddig szedtek kizárólag progesztogént tartalmazó gyógyszert.

"Azt sem vette figyelembe, hogy a betegség családi előzményei hozzájárultak-e a kockázat szintjéhez. További munkára van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük az ilyen típusú fogamzásgátlás használatának hatását" – fogalmazott, és szintén kiemelte, hogy kevés a fiatal nő, akinél mellrák alakul ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×