eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels.com

Áttörést hozhat a férfi fogamzásgátló prototípusa

Az egerekkel végzett kísérletek szerint legalább órákra meg tudja állítani a gyógyszer a hímivarsejtek mozgását.

Ez elégséges lehet ahhoz, hogy megakadályozza a petesejt megtermékenyítését. A továbbiakban nyulakkal kísérleteznek tovább a kutatók a szer hatásosságának vizsgálatára. Az elképzelés szerint a gyógyszer használói aktus előtt egy órával vennék be a gyógyszert, ezután pedig csak arra kellene figyelniük, mennyi idő telt el annak beszedése óta – írja a BBC.

A módszer a női fogamzásgátló tablettákkal ellentétben nem tartalmaz hormonokat, ez nagy előnye is, mivel

nem állítja le a tesztoszterontermelést.

A tabletta egy sejtes jelzőfehérjét, az úgynevezett oldható adenil-ciklázt gátolja vagy blokkolja, így akadályozza meg a spermiumok mozgását.

A Nature Communicationsben közölt tanulmány szerint egyetlen adag TDI-11861 névre keresztelt gyógyszer hatására a spermák mozgásképtelenek voltak párzás előtt, alatt és után is. A hatás nagyjából három órán át tartott, 24 óra múlva pedig teljesen megszűnt.

Melanie Balbach, a kísérletben részt vevő egyik kutató szerint ez visszafordítható, könnyen használható fogamzásgátlási módszert jelenthet. Ha embereknél is hatékonynak bizonyul, a férfiak akkor vehetik be, amikor szükség van rá, napi szinten hozhatnak döntést termékenységükről. A szexuális úton terjedő betegségek ellen ugyanakkor ez a módszer nem véd: ezek miatt továbbra is szükséges lehet az óvszer használata.

"Bár az évek során számos különböző férfi fogamzásgátlási módszert teszteltek, még egy sem került piacra. Ez megközelítés, amely a spermiumok mozgása szempontjából kritikus fontosságú kulcsenzim kiiktatására irányul, valóban újszerű ötlet. Az a tény, hogy ilyen gyorsan képes hatni és ez gyorsan el is múlik, igazán izgalmas. Ha az egereken végzett kísérletek ugyanolyan hatékonysággal megismételhetők az embereken, akkor ez lehet az a férfi fogamzásgátló megközelítés, amit kerestünk" – fogalmazott Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológus professzora.

Egy másik módszert is kutatnak eközben: ez a spermiumok felszínén lévő fehérje blokkolásával gátolja mozgásukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×