eur:
394.99
usd:
367.7
bux:
71434.01
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

A vizeletből szagolja ki a daganatos megbetegedéseket ez az állat

Régóta ismert jelenség, hogy a rák bizonyos típusai megváltoztatják a vizelet szagát, de most először sikerült olyan állatfajt találni, amely ezt képes kiszagolni is.

A hangyák képesek ilyen meglepő módon azonosítani, kinek a szervezetében alakult ki daganatos megbetegedés: az ezzel kapcsolatos kutatást a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences című szaklapban mutatták be.

"A hangyák biodetektorokként használhatók az egészséges és daganatos emberek megkülönböztetésére. Könnyen idomíthatók, gyorsan tanulnak, nagyon hatékonyak és nem drága a tartásuk" – fogalmazott Patrizia d'Ettorre professzor, a párizsi Sorbonne Egyetem kutatója, a jelenlegi kutatás vezetője.

A professzor már korábban is foglalkozott a rákbetegség és a hangyák különleges képességének kapcsolatával: akkor

laboratóriumi körülmények között bizonyította be, hogy a hangyák ki tudják szagolni a daganatos sejteket

írja a Sky News.

A mostani kutatásban 70 rabszolgahangyát tett ki daganatos, illetve egészséges egerektől származó vizeletnek. Három alkalom után a hangyák képessé váltak megkülönböztetni, hogy a vizelet tumorral rendelkező vagy egészséges példánytól származik. A jelenség hátterében a hangyák rendkívül érzékeny szaglószerv-rendszere állhat a kutatók szerint.

"Megtanítottuk őket, hogy egy adott szagot – a rákot – egy jutalomhoz társítsanak, ők pedig nagyon kevés próbálkozás után megtanulták az asszociációt. Kimutattuk, hogy a hangyák képesek megkülönböztetni az egészséges egerek vizeletét a daganatos egerek vizeletétől – ez valósabb helyzet, mint tenyésztett rákos sejtek kiszagolása. Meglepett minket, hogy milyen hatékonya és megbízhatóan dolgoztak" – mondta el d'Ettorre az eredményekről.

A kutatás következő lépése az lesz, hogy

emberi vizelettel is elvégzik a kísérletet.

Kutyáknak korábbi kutatásokban már sikerült kiszagolniuk emberi vizeletből is a daganatos betegség meglétét. Vannak olyan műszerek is, amelyek képesek vizeletmintából kimutatni a rákot – az emberi orr azonban nem érzi meg a daganat jelenlétét a vizeletből.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×