eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
CHENGDU, CHINA - DECEMBER 28: People line up to board the worlds first hydrogen energy urban train at a branch of CRRC Changchun Railway Vehicles Co., Ltd on December 28, 2022 in Chengdu, Sichuan Province of China. The hydrogen-powered train, with a maximum speed of 160 kilometers per hour, was jointly developed by CRRC Changchun Railway Vehicles Co., Ltd and Chengdu Rail Transit Group Co., Ltd. (Photo by Liu Zhongjun/China News Service/VCG via Getty Images)
Nyitókép: Liu Zhongjun/China News Service/VCG via Getty Images

Némán zakatol a világ első hidrogénmeghajtású városi vonata

A szerelvény egymaga 10 000 kilogramm szén-dioxid-kibocsátást spórolhat meg évente.

Az Interesting Engineering cikke szerint elkészült a világ első, kifejezetten városi használatra szánt, hidrogénmeghajtással ellátott vonata a Csengtu városában található gyárban – írja a Hvg.hu. A technológiai mérföldkő elérésére január 18-án került sor.

A vonat akár 160 km/h-val is képes közlekedni, és állítólag ugyanarra a technológiára építették, mint a Fuxing vonatokat. Ezek a szerelvények 350 km/h-s sebességgel képesek az utasokat szállítani, így ez az egyik leggyorsabb vonat a világon. Kína nagysebességű vasúti hálózatán közlekednek, és ilyet használnak a Peking-Sanghaj és a Peking-Kanton vonalon is.

Az új vonat a kínai források szerint 500 km-t tud megtenni egy nap alatt az akkumulátoraira támaszkodva. Ez évente 10 000 kilogrammal kevesebb szén-dioxid kibocsátását jelenti. A cellákat a vonat tetejére, az áramszedő helyére telepítették, a betankolt hidrogénből pedig elektromos áramot fejleszt a szerelvény. Az egyetlen melléktermékként víz kerül a környezetbe.

Liu Zhongjun/China News Service/VCG via Getty Images
Liu Zhongjun/China News Service/VCG via Getty Images

Mivel a működéséhez nem kell áramszedő, a vonat olyan síneken is közlekedhet, ahol az elektromos vonatok egyébként nem tudnának. Mindezt úgy, hogy nem kell hozzá semmilyen fejlesztést sem végrehajtani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×