eur:
395.3
usd:
367.96
bux:
71529.67
2024. július 2. kedd Ottó
Planet Earth viewed from space with city lights in Europe. World with sunrise. Conceptual image for global business or European communication technology, elements from NASA
Nyitókép: NicoElNino/Getty Images

Az űrben termesztene növényeket egy abu-dzabi startup

A klímaváltozás miatt egyes növények termesztése nagy nehézségekbe ütközik a Földön, erre keres megoldást a cég.

A StarLab Oasis, a texasi Nanoracks spin-offja olyan növényeket szeretne az űrben kitenyészteni, amelyek aztán az egyre kevésbé barátságos hőmérsékletű Földön is képesek túlélni. Az első magvakat jövőre lőnék ki – írja a CNN.

Az űrben a növények is egészen másként viselkednek: ki vannak téve kozmikus sugárzásnak és gravitáció nélkül nehezen számítják ki, milyen irányba növekedjenek. Ennek következtében nem kizárt az sem, hogy a korábbinál ellenállóbb változatok jönnek létre – esetleg olyan szárazságtűrő növények, amelyek sósabb körülmények közt is termést hoznak.

A vetőmagok űrbe küldése segíteni fogja a fenntarthatóságot, az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodást és az élelmezésbiztonságot a Földön – vélekedik Allen Herbert, a StarLab Oasis társalapítója.

"Az űr egy korlátozott erőforrásokkal, energiával és hellyel rendelkező terület, amely tökéletes a kutatásra, a technológia pedig azonnal visszahozható a Földre"

– mondja.

A Földön már száz éve kísérleteznek azzal, hogy kémiai anyagok vagy sugárzás segítségével provokáljanak ki mutációt egyes növényeknél, a hatvanas évek óta pedig az űrben is zajlanak hasonló kísérletek. Kína már a nyolcvanas években magvakat küldött az űrbe, az eredmény új fajok létrejötte volt. 2022-ben a Nemzetközi Energiaügynökség a FAO-val közösen együttműködve tette meg ugyanezt. A StarLab kereskedelmi vonalra tereli a tudományos tevékenységet – cégekkel, űrügynökségekkel, egyetemekkel és nonprofit vállalkozásokkal dolgozik együtt.

Jelenleg a Nemzetközi Űrállomásra küldik a magvakat, ahol asztronauták viselik gondjukat, de

távlati céljuk a Starlab kereskedelmi űrállomás létrehozása.

Hosszú távú terveik közé tartozik az élelmiszertermelés az űrben, melyek segítségével a Holdra vagy Marsra induló expedíciókat szolgálnák ki. A növények emellett oxigént termelhetnek, megszűrhetik a szennyvizet és még pszichés előnyöket is kínálhatnak az űrhajósok számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×