eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Wildeshausen (Low Saxon
Nyitókép: Ornitolog82/Getty Images

Új felfedezés: gyógyhatású a madárdal

Kutatók szerint madárdalt hallgatni gyógyító hatású lehet mentális egészségünkre nézve.

A madarakkal való mindennapos találkozás a depresszióval küzdők, sőt, a mentális problémák nélkül élő emberek számára is előnyökkel járhat – állapította meg a King’s College London friss kutatása.

A szakemberek arra utalnak, hogy eredményeik alapján az orvosoknak érdemes lenne a mentális problémákkal küzdők számára a természetbe tett kirándulásokat ajánlania – írja a The Guardian. Ezek a kirándulások megerősítik az emberekben a természetvédelem jelentőségét, valamint a biodiverzitás megőrzésének igényét is megteremtik.

A kutatásba bevont 1292 személy madarakkal való találkozását az Urban Mind alkalmazásban rögzítette a tavalyi év folyamán. Az amerikai, európai, kínai, ausztrál és brit részvevőket véletlenszerű időpontokban kérdezték arról, hogy érzik magukat, látnak-e épp fákat vagy hallanak-e madarakat.

Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők lelkiállapota jobb volt, ha épp madarakat láttak vagy hallottak – azoké is, akiket depresszióval diagnosztizáltak.

Ez a pozitív hatás azonban nem maradt fenn, ha a résztvevők nem találkoztak madarakkal a hangulatuk későbbi felmérése során, ami a kutatók szerint "a madárvilágnak a mentális jólétre gyakorolt lehetséges ok-okozati kapcsolatra utal".

"Olyan környezetet kell. különösen a városi környezetet kell teremtenünk, ahol a madarak jelenléte állandó jellegzetesség. Ahhoz, hogy egészséges madárpopulációnk legyen, növényekre és fákra is szükségünk van. A városainkban az egész ökoszisztémát ápolnunk kell" – mondta Andrea Mechelli, a King's College professzora.

Hozzátette, hogy a madarakkal való találkozás pozitív hatása a depressziós emberekre azért jelentős, mert "sok olyan beavatkozás, amely az úgynevezett egészséges embereknek segít, nem működik a mentális problémákkal küzdő egyéneknél". A depresszióval küzdőket testmozgásra nem könnyű rávenni, de arra egyszerűbb, hogy a madarak közelébe menjenek – és ezzel már mozognak is.

A kutatás felhívja arra is a figyelmet, milyen

egyenlőtlenségek alakulhatnak ki

a mentális egészséget javító eszközökhöz történő hozzáférés terén azok hátrányára, akiknek lakókörnyezetében nincsenek zöldfelületek és madarak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×