eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Twitter/DNA

A Földhöz rekord közel találtak egy fekete lyukat

Nagyjából fele olyan távolságra van, mint az eddigi Földhöz legközelebbi ilyen képződmény. Akkora, mint egy csillag, még egy, a Naphoz hasonló csillag is kering körülötte.

A fekete lyukat a Gaia asztrometriai űrteleszkóp mérései alapján sikerült azonosítani annak a csillagnak a mozgását követve, amely a lyuk körül kering - írta a hirado.hu a Max Planck Csillagászati Kutatóintézet és a NOIRLab beszámolója alapján.

A Napunknál 5-100-szor nagyobb, csillag tömegű fekete lyukak igen gyakoriak lehetnek a National Geographic szerint.

“Eddig csak egy maréknyit találtunk meg, ám azok mind aktívak, ami annyit tesz, hogy fényesek röntgen tartományban, annak köszönhetően, hogy anyagot szippantanak el a hozzájuk nagy közelségben keringő csillagtól. A mostani az első egyértelműen bizonyított eset, amelyben egy, a galaxisunkban lévő, Nap-szerű csillag egy csillag tömegű fekete lyuk körüli nagyobb távolságú keringéséről számolhatunk be” – mondta Kareem El-Badry, az MRNAS szakfolyóiratban közölt tanulmány szerzője.

A Gaia DR3 4373465352415301632 rendszer a vizsgálatok eredménye után Gaia BH1 (Gaia Black Hole 1) egyszerűsített nevet kapta.

A fekete lyuk és a csillag égitest távolsága körülbelül a Nap és a Föld közötti távolságnak felel meg, és 185,6 napos keringési időt számítottak a kutatók.

Ez alapján az 1560 fényévre lévő kettős nagyon nagy eséllyel a Földhöz legközelebbi ismert fekete lyukat tartalmazza, mintegy fele akkora távolságban van, mint a korábbi rekorder.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×